Op het werk (9)

De laatste Op het werk (27-03) ging over de kromspraak die soms in de sportjournalistiek wordt gebezigd. Bij het Leidsch Dagblad wordt er een lijst van bijgehouden....

Het Oplagebedrijf bestaat uit een bidi en een budi (binnen-en buitendienst) en de dagelijkse gang van zaken wordt er onder andere bepaald door duiten of knatsers (geld), door beklijfkracht (de mate waarin een krantenabonnee blijft hangen), en door vooruitopzeggers ('abonnees die denken dat ze in de toekomst zonder ons kunnen').

Op goeie dagen lukt het medewerkers van de afdeling om te scoren met de ogen dicht, zit het een keer wat minder mee dan is het: spontaan valt tegen. In het laatste geval kan 1e lijnsondersteuning (hulp van de baas) eventueel uitkomst bieden. Collega's die het 't best zonder die steun kunnen stellen en dus vaak met de ogen dicht scoren, zijn I-tjes ('vaak voorafgegaan door aanstormend, verwijst naar schaal I'). I-tjes krijgen aan het eind van de maand een salarisstrook, andere werknemers een uienbrief (waarvan je 'de tranen in de ogen springen').

Een categorie 5 woord is bij Perscombinatie een (te) moeilijk woord. Een disp (van disposant) is een 'suikeroom of -tante die een abonnement voor een ander betaalt', een effectief gesprek staat voor 'diegene spreken die je wilde spreken', een k.n.v.-brief voor 'een kan-niet-vinden-brief', een prospect is een synomiem voor iemand die abonnee wil worden, koud bellen is telefoneren naar verse prospects, lauw bellen is iets warmer dan koud bellen, dus bijvoorbeeld naar losse-nummerkopers.

Mensen die abonnee zijn maar niet betalen, gaan op zeker ogenblik maffiosi heten. Bij wanbetalers is het steeds storno afwachten (geld afwachten). Als ze maffioos blíjven, krijgen ze een Mr. Vorstman-brief, zijnde een schriftelijk dreigement van de huisadvocaat van Debiteurenbeheer. Mensen die geen abonnee zijn en ook geen aandrang hebben om dat te worden, kunnen worden platgegooid met uitingen (promotiemateriaal). Mensen die abonnee willen worden maar dat zelf nog niet weten, heten suspects.

Als ze dan uiteindelijk binnenstromen, de nieuwe abonnees, is het zaak dat ze adequaat worden geadministreerd. Hindernissen bij het uitvoeren van die taak zijn Mars, de grote computer, of de mensen die ermee werken. Die kunnen nogal eens zuchten dat ze eruit liggen of dat ze iemand per ongeluk hebben geënterd.

Tot zover Idioom, het jargonboekje van het Oplagebedrijf van Perscombinatie. Over één van de uitdrukkingen uit de sportjournalistiek waarvan we in de voorgaande Op het werk melding maakten, dient hier nog iets gezegd. Volgens de taalspecialist en corrector van de Volkskrant, Jan de Vries, is er niets mis met de zin De defensie sloot als een bus. We moeten ons dat toch wel kunnen voorstellen, dat verdedigingen sluiten als bussen. Dat zaken kloppen als bussen, dát kan niet, aldus De Vries. Waarvan akte.

In Op het werk verzamelen we vreemde uitdrukkingen, raar jargon en typische woordgrappen uit de wereld van het kantoor en aanverwante arbeidsplekken. Bijdragen aan de reeks zijn van harte welkom. Dat geldt tevens voor kantoor-art: de pen- of potloodtekeningen die tijdens lange, saaie vergaderingen zo maar op het notitieblok verschijnen. Richt uw inzendingen aan: De Volkskrant, Dag in Dag uit, postbus 1002, 1000 BA Amsterdam. Faxen kan ook: 020-5626289.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden