Op de vlucht voor de droogte
Reportage..
DOLORES HIDALG0 Op de derde dag van het staatsbezoek aan Mexico lieten koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zich uitgebreid voorlichten over de oorzaken van de leegloop van de door droogte geteisterde deelstaat Guanajuato in Centraal-Mexico. Van de half miljoen Mexicanen die jaarlijks illegaal naar de Verenigde Staten gaan, komen er veel uit Guanajuato.
Ontbossing en toenemende waterschaarste hebben van Guanajuato een dorre staat gemaakt. Dat is nog verergerd doordat dit deel van Mexico de ergste droogte in zestig jaar meemaakt. Meer dan 185 duizend hectaren zijn tot rampgebied verklaard.
De sociale gevolgen van de emigratie zijn enorm. In Guanajuato zijn tal van dorpen waaruit de mannen zo goed als verdwenen zijn, en waar alleen vrouwen, kinderen en ouderen zijn achtergebleven. Het koninklijk bezoek sprak in Las Yerbas met enkele vrouwen die werken in een jamfabriek en met vrouwen die lavendelproducten maken.
De gevolgen van de klimaatverandering spelen een voorname rol tijdens dit staatsbezoek. Kroonprins Willem-Alexander sprak dinsdag in Mexico-Stad een forum toe over het efficiënter gebruik van energie. Hij riep de politici op alles in het werk te stellen om van de grote klimaatconferentie in december in Kopenhagen een succes te maken.
Minister Van der Hoeven van Economische Zaken tekende op die bijeenkomst een overeenkomst met haar Mexicaanse collega Kessel over onder meer een samenwerking op het gebied van milieuverbeteringen in de olie- en gasindustrie, het efficiënter omspringen met energie en het zoeken naar de mogelijkheid tot samenwerking tussen publieke en private sector. Mexico heeft sinds kort een wet die de oliemaatschappij Pemex in staatshanden houdt, maar wel de mogelijkheid biedt dat buitenlandse bedrijven een aandeel in de petrochemische industrie krijgen.
Donderdagmiddag bezocht het koninklijke gezelschap het stadje Dolores Hidalgo in Guanajuato, waar de priester Hidalgo 199 jaar geleden de onafhankelijkheidstrijd tegen de Spaanse kolonisator begon door het luiden van kerkklokken. Volgend jaar viert Mexico omstandig de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid.