Oosterscheldekering gaat groene energie opwekken

De Oosterscheldekering krijgt een getijdencentrale voor het opwekken van groene energie. Vijf turbines komen naast elkaar tussen twee pijlers in de stormvloedkering. De installatie wordt deze zomer geplaatst en moet zal in het najaar de eerste stroom gaan leveren.

Artist impression van getijdenturbines in de Oosterscheldekering. Beeld anp

De centrale heeft een capaciteit van 1,2 megawatt, voldoende elektriciteit voor duizend huishoudens. De turbines maken gebruik van de waterstromen bij eb en vloed, die ter plekke zeer krachtig zijn. De centrale, die ontwikkeld is met overheidssteun, gaat op commerciële basis stroom leveren.

Afsluitdijk

Het bedrijf dat de turbines heeft gebouwd en zal plaatsen is Tocardo Tidal Turbines uit het Noord-Hollandse Den Oever. Dat bedrijf heeft ook al enkele turbines geplaatst in de Afsluitdijk. Voor het project in de Oosterschelde werkt Tocardo samen met mede-aandeelhouder Huisman, dat de ophanging van de turbines ontwierp.

Tocardo-directeur Hans van Breugel gaat ervan uit dat getijdencentrales de komende jaren aanzienlijk meer stroom zullen gaan leveren, al zal de bijdrage aan de totale energievoorziening in Nederland uiterst bescheiden - 'minder dan 1 procent'- blijven. Van Breugel zegt vooral naar het buitenland te kijken. Volgens hem kan getijdenergie op den duur voorzien in 10 tot 20 procent van de wereldbehoefte aan elektriciteit.

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden