Oorsprong gifeierschandaal ligt waarschijnlijk bij Belgisch bedrijf

De oorsprong van het gifeierschandaal ligt met steeds meer zekerheid in België. Alles wijst erop dat het bedrijf Poultry-Vision, een leverancier van producten tegen pluimveeziekten, legale bestrijdingsmiddelen mengde met het insecticide fipronil en dat doorverkocht aan professionele stalreinigingsbedrijven, zoals het Nederlandse ChickFriend. Fipronil is veel sterker dan de legale bestrijdingsmiddelen, maar het gebruik ervan is verboden voor leghennen.

Eieren bij pluimveebedrijf Bouwhuis in Witteveen, waar een Fipronil-besmetting werd vastgesteld. Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Patrick R., de 46-jarige zaakvoerder van Poultry-Vision, ontkende tot nog toe elke betrokkenheid. Bij huiszoekingen bij het bedrijf werd dinsdag in Baarle-Hertog een loods met 6.000 liter fipronil aangetroffen, aldus de Vlaamse krant Gazet van Antwerpen. Het Belgische OM heeft een volledige mediastilte over de zaak afgekondigd en wilde het nieuws niet bevestigen. De Belgische hulpdienst Civiele Bescherming erkende dat het dinsdag een loods vol fipronil heeft geruimd.

Het OM zoekt nu uit of ChickFriend van het gesjoemel op de hoogte was. In België lijkt Poultry-Vision het middel minder te hebben verkocht, maar zou het via ChickFriend toch in kippenkwekerijen zijn terechtgekomen, zegt Danny Coulier van de Vlaamse Pluimveebond.

R. zelf wenste woensdag niet te reageren op vragen. Zijn advocaat bevestigde enkel dat R., die in juli al even werd opgepakt, deze week voor de tweede keer werd verhoord. R. kweekte zelf jarenlang vleeskippen. Volgens een bron sloot hij zijn kwekerij na de dioxinecrisis van van 1999, een voedselschandaal dat gelijkenissen vertoont met de huidige affaire. Volgens een andere bron doekte hij de zaak op na de invoering van mestrechten, omdat hij goed geld kon verdienen aan de verkoop van die rechten.

Na de sluiting van zijn kwekerij richtte hij zich op de toelevering van reinigingsproducten voor de intensieve veehouderij. In 2007 richtte R. zijn eigen bedrijf op. Via de website poultry-vision.be verkocht hij ongediertebestrijding en diervoedingssupplementen voor pluimveebedrijven. Volgens omwonenden gingen de zaken goed: vrachtwagens reden af en aan, en R. deed grote investeringen in zijn boerderij. 'Hij kan zichzelf goed verkopen', aldus een buurtbewoner die onherkenbaar wil blijven. 'Hij is een echte zakenman.'

In België lijkt de impact van het gif-eierschandaal voorlopig kleiner dan in Nederland. De Belgische voedselwaakhond heeft minder dan honderd pluimveebedrijven stilgelegd voor onderzoek - tegenover tweehonderd in Nederland - en heeft geen eieren uit de handel genomen. Volgens Danny Coulier van de Vlaamse Pluimveebond is de schade in België niettemin groot. 'Het ergste is dat je zo'n fraude nooit kunt uitsluiten', zegt hij. 'Zelfs als je duizenden regels hebt, zal dat nog niet lukken.'

Lees meer over het gifschandaal

Hoewel de fipronil-eieren worden gelegd door kippen die dat gif ook in hun lichaam meedragen, kan het kippenvlees dat in de Nederlandse winkels ligt veilig gegeten worden. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die daarom geen reden ziet om kipproducten uit de schappen te halen.

De onrust over het insecticide fipronil in kippeneieren is overdreven. Dat vinden drie hoogleraren. Zelfs als de besmette eieren al een jaar in omloop zijn, wat volgens de NVWA zou kunnen, is dit volgens de hoogleraren geen groot probleem.

Mogelijk worden er in Nederland al meer dan een jaar eieren verkocht die te hoge doses van het giftige fipronil bevatten. Een pluimveehouderij in Drenthe kreeg namelijk al in juni 2016 bloedluisbestrijders van Chickfriend over de vloer.

Amper is de pluimveesector bekomen van de vogelgriep of de volgende crisis dient zich aan: kippen en eieren van tientallen bedrijven zijn besmet met een verboden bestrijdingsmiddel. Hoe de fipronil-ramp zich in drie weken voltrok (+).

Meerdere pluimveehouders moeten eieren vernietigen en kippen ruimen en willen die kosten op Chickfriend verhalen. Het is echter de vraag of er wat bij de bloedluisbestrijder te halen valt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden