Ook zenuwcellen hebben invloed op diabetes

De ontwikkeling van diabetes mellitus type 2, in de volksmond ouderdomssuikerziekte, verloopt anders dan tot nu toe wordt aangenomen. Behalve de alvleesklier spelen ook zenuwcellen in het brein er een rol bij....

Van onze verslaggeefster Sophie Broersen

Dit stelt de Amerikaanse onderzoeksgroep van Bradford Lowell op basis van recente resultaten. De gegevens worden vroegtijdig gepubliceerd op de website van het tijdschrift Nature.

Bij DM2 maakt de alvleesklier minder insuline aan, doordat de cellen die insuline produceren, de beta-cellen, niet goed functioneren. De weefsels waar insuline zijn werk moet doen, worden minder gevoelig. Insuline verlaagt het glucosegehalte. Maar dit is waarschijnlijk niet het hele verhaal.

Bepaalde zenuwcellen worden op dezelfde manier geactiveerd als de insuline-producerende beta-cellen in de alvleesklier: ze reageren op hoogte-verschillen in het bloedglucosegehalte.

Muizen waarbij de genen zo zijn verbouwd dat die zenuwcellen niet meer gevoelig zijn voor glucose, werden in het hele lichaam minder gevoelig voor glucose. En vetgemeste muizen die DM2 kregen, bleken juist weer problemen te krijgen in die groep zenuwcellen.

Een ingewikkeld verhaal, maar kort samengevat komt het erop neer dat de regeling van bloedsuiker voor een deel in het brein plaatsvindt. En dat afwijkingen in de glucose-gevoeligheid van bepaalde zenuwcellen kan bijdragen aan de ontwikkeling van DM2.

DM2 is een groeiend gezondheidsprobleem in de westerse samenleving. Bekend is dat bij overgewicht het risico op DM2 toeneemt. De term 'ouderdomssuiker' is eigenlijk onjuist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden