Ook voor apen heeft aardig zijn nut

Aardig zijn, loont ook bij bavianen. Dat concluderen Amerikaanse biologen die zeven jaar lang 45 vrouwelijke bavianen in Botswana bestudeerden.

Mariken Smit
Bavianen Beeld ANP
BavianenBeeld ANP

'Aardige' vrouwtjes vertonen niet alleen minder stress dan hun onvriendelijke soortgenoten, zo blijkt onder meer uit metingen van hun stresshormoon, ze hebben ook meer vlooipartners en maken soms net zoveel kans op nageslacht als een vrouwtje dat hoger in rang is. Dat laatste is opmerkelijk, want vrouwtjes met een hoge rang hebben in paringstijd de eerste keus. De resultaten van het onderzoek verschenen gisteren in PNAS.

'Je zou denken dat de natuur individuen hoog op de hiërarchische ladder bevoordeelt, maar dat blijkt niet het geval', zegt Robert Seyfarth van de universiteit van Pennsylvania, een van de onderzoekers. 'Een baviaan met een aardige persoonlijkheid heeft een grote kans op het doorgeven van haar genen.'

Om te bepalen welke bavianen aardig zijn en welke niet, keken de onderzoekers naar de frequentie waarmee de beesten naar elkaar brommen, een belangrijk communicatiemiddel bij bavianen. Op basis daarvan werden de apen in drie groepen verdeeld: de aardige baviaan, de gereserveerde baviaan en de loner. Een aardige baviaan gromt en knort veel naar andere vrouwtjes om contact te maken, ook als die van een lagere rang zijn.

Overigens waren de persoonlijkheden van de bavianen, net als bij de mens, niet altijd consistent. Zo hadden de aardige bavianen ook wel eens een slechte dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden