Ook virus kan bacterie doden

Er is nog een manier om een bacterie te bestrijden: maak gebruik van haar natuurlijke vijand, de bacteriofaag. Dat is een virus dat bacteriën infecteert, zich daarin vermenigvuldigt en uiteindelijk zijn gastheer doodt....

Het idee is al oud. De Canadese microbioloog Felix d'Herelle, die de bacteriofagen in 1917 ontdekte en hun die naam gaf, zag meteen de potentie van deze virussen bij de bestrijding van bacteriële infecties. Maar er bleken tal van praktische bezwaren en onmogelijkheden te bestaan bij de toepassing van deze therapie, waardoor die in het vergeetboek raakte. Alleen een onderzoeksinstituut in Tblisi (Georgië) is altijd in de faag-behandeling blijven geloven.

Onderzoekers van de universiteit van Florida hebben het oude idee opgepakt. Op de jaarvergadering van de American Society for Microbiology in Los Angeles vertelde microbioloog Paul Gulig over proeven met muizen die opzettelijk waren besmet met Vibrio vulnificus, een bacterie die in het zeewater voorkomt en oesters infecteert.

Mensen die deze besmette oesters eten, kunnen daar ernstige wond infecties en bloedvergiftiging van krijgen.

Muizen die tegelijkertijd met de Vibrio-bacterie een tegen deze bacterie gerichte faag kregen geïnjecteerd, bleken de infectie te overleven; controlemuizen stierven binnen 24 uur, aldus Gulig. Hij vat dit resultaat op als een bewijs dat faag-therapie in beginsel bruikbaar is om ook andere bacteriële infecties te bestrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden