Ook personeel laat Twitter in de steek

Na de belegger lijkt ook het personeel Twitter de rug toe te keren. Het Amerikaanse socialemediabedrijf heeft sinds vorig jaar tientallen werknemers op belangrijke posities zien vertrekken. Dat blijkt uit een analyse door persbureau Reuters van LinkedIn-profielen.

Het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco.Beeld AP

Zeker 25 medewerkers van Twitter zouden zijn overgelopen naar taxiapp Uber. Een van hen is Raffi Krikorian, een vermaarde Armeens-Amerikaanse softwareontwikkelaar. Hij geldt als het brein achter Twitters computerbouwwerk en was van essentieel belang voor het in de lucht houden van de socialemediasite. Sinds maart heeft hij een vergelijkbare rol bij Uber.

Ook de autodeelapp Lyft heeft rond de 15 medewerkers weten weg te lokken, aldus Reuters. Vooral de overstap van Peter Morelli zou pijn doen, omdat hij zich onder meer op hoog niveau bij Twitter bezighield met de prestaties van de mobiele website, een belangrijk onderdeel bij internetbedrijven. Sinds enkele maanden heeft hij een bestuursfunctie vlak onder het dagelijkse bestuur van Lyft.

De vele koffie- en lunchtenten rond het hoofdkantoor van Twitter zullen van de massaverhuizing naar de concurrenten weinig merken in hun inkomsten. Twitter, Uber en Lyft bevinden zich namelijk allemaal op een steenworp afstand in de start-upwijken van San Francisco. Voor Twitter zelf is de zakelijke klap des te groter.

Microweblog

Het concern heeft een groot probleem, omdat het acht jaar na lancering nog steeds te veel een microweblog is voor journalisten, beroemde personen en andere nichedoelgroepen. De vergaarde 304 miljoen gebruikers lijken indrukwekkend, maar dat aantal is bijna vijf keer zo klein als dat van concurrent Facebook.

Pogingen het tij te keren hebben nog weinig opgeleverd, waardoor beleggers zijn gaan twijfelen aan de toekomst van het bedrijf. Het opstappen van belangrijke werknemers wordt eveneens uitgelegd als gebrek aan vertrouwen in het bedrijf.

'Twitter heeft het zwaar en er zijn maar een paar andere grote bedrijven in de stad die naar de beurs gaan', zegt Mehul Patel, bestuursvoorzitter van Hired, een wervings- en selectiebedrijf in Silicon Valley tegen Reuters. De techneuten proberen mee te liften op het succes van Uber en Lyft. De programmeurs zouden ondanks de slechte prestaties van hun ex-werkgever toch hoog aangeschreven staan.

Jobhoppers

Twitter is lang niet het enige internetbedrijf dat moeite heeft zijn personeel binnenboord te houden. Ook de grotere, winstgevende internetconcerns zoals Google of Facebook zien geregeld programmeurs overstappen nadat ze hen eerst intern hebben opgeleid.

Daarbij lijken de jobhoppende sterprogrammeurs een slaatje te slaan uit de grote vraag naar talent in Silicon Valley. Ze stappen over naar een concurrent waar ze nog meer kunnen verdienen. Of ze gaan juist bij een van vele kleine start-ups aan de slag om het avontuur. De techneuten dromen ervan zelf vanaf het begin aan een bedrijf te bouwen, dat net zo groot kan worden als de werkgevers die ze verlaten. Zo verruilde in 2010 de befaamde productontwikkelaar Tony Fadell (mede-uitvinder iPod en iPhone) Apple voor Nest, een mede door hem opgerichte maker van slimme thermostaten. Vorig jaar gaf Alex Rice zijn baan als hoofd productbeveiliging bij Facebook op om technisch directeur te worden bij HackerOne. Deze internetstart-up heeft een marktplaats ontwikkeld waarop hackers veiligheidslekken bij bedrijven opsporen.

Twitter heeft sinds 2010 alleen nog maar rode cijfers gerapporteerd. Vooral de laatste twee jaar liepen de verliezen hard op. De internetonderneming sloot in 2014 het jaar af met een verlies van 578 miljoen dollar op een omzet van 1,4 miljard. Daarnaast is grote onrust bij Twitter ontstaan sinds de voormalige bestuursvoorzitter Dick Costolo begin juni abrupt het veld moest ruimen. Er is nog steeds geen opvolger gevonden.

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden