ColumnIonica Smeets

Ook ik had nog nooit twee vrouwen zo open over seks horen praten als in de G-spotcast

null Beeld
Ionica Smeets

Deze column gaat over seks en bevat expliciete termen. Als u daar niet tegen kunt, dan zou ik deze column overslaan.

Mijn vriend had de G-spotcast ontdekt en riep dat ik er echt naar moest luisteren: ‘Ik heb nog nooit twee vrouwen zó open over seks horen praten.’ Ik grinnikte in mezelf. Natuurlijk was hij er nooit bij als twee vrouwen samen over seks praatten, hij moest eens horen wat ik allemaal met mijn vriendin Sofie besprak.

Maar nadat ik de G-Spotcast had beluisterd, moest ik toegeven dat ook ik nog nooit twee vrouwen zó open over seks had gehoord als presentatoren Sacha Rupert en Kaylee van Schuilenburg. Ze hebben het uitgebreid over de voordelen van een ‘lul in de vorm van een pollepel’ en de nadelen van ‘muren van smegma’ (ik had gewaarschuwd voor de expliciete termen). Hun podcast voelt alsof je per ongeluk meeluistert bij een gesprek in een café dat eigenlijk net iets te gênant en persoonlijk is.

Zo vertelde Sacha hoe ze een lijst bijhoudt van haar sekspartners met symbooltjes voor ‘goeie pik’ of ‘baft’. Op Instagram liet ze een deel van dat lijstje zien en toen schrok ik toch een beetje. Veertien mensen worden samengevat in een reeks symbolen, maar het symbool voor ‘klaargekomen’ komt nul keer voor. Natuurlijk zijn er vrouwen die niet of moeilijk een orgasme krijgen, maar Sacha vertelt in de podcast over haar orgasmes. En hoe een ex van haar het gewoon niet kon schelen of zij ook klaarkwam.

Ik moest denken aan het Hite-rapport, het baanbrekende onderzoek uit de jaren zeventig waarbij honderden vrouwen een uitgebreide vragenlijst over seksualiteit invulden. Iets minder dan 90 procent van de vrouwen kon een orgasme krijgen, maar veel van hen vertelden dat ze bij seks met hun partner geregeld onbevredigd achterbleven. Soms masturbeerden ze dan na afloop om toch nog een orgasme te krijgen: ‘Dat deed ik weleens nadat mijn ex-man snurkend en kwijlend in slaap was gevallen.’

Met mijn vriendin Sofie praatte ik een keer over het wonderbaarlijke verschijnsel dat heteroseks vaak ophoudt op het moment dat de man klaarkomt. Wij bleken allebei weleens hetzelfde experiment te hebben gedaan: we stopten de seks met een mannelijke partner zodra wij een orgasme hadden gekregen, ook al was hij nog niet klaargekomen. We rolden een andere kant op, rekten ons behaaglijk uit en maakten aanstalten om te gaan slapen. De verbijstering die je dan ziet in de ogen van een man is onbeschrijflijk. Uiteindelijk konden we het allebei niet over ons hart verkrijgen om snurkend en kwijlend te gaan slapen. Waar we dan wel weer om moesten lachen toen we het hier over hadden (overigens was dat gewoon in een café en niet in een podcast).

Wat is het toch dat mannen dat blijkbaar wel kunnen? In het Hite-rapport vraagt een van de deelnemende vrouwen zich af: ‘Hoe zou een man zich voelen als hij met iemand naar bed ging en nooit een orgasme kreeg?’ Ik heb wel een vermoeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden