Ook binnenlandse zikabesmettingen in Miami

In de Amerikaanse stad Miami is na Wynwood een tweede wijk getroffen door binnenlandse zikabesmettingen. Vijf personen in South Beach zijn besmet geraakt met het virus. Dat maakte de gouverneur van Florida Rick Scott vrijdag bekend.

In Miami Beach wordt met een mobiele stofzuiger stilstaand water van de straten verwijderd in de strijd tegen de zika-muggen Beeld ap
In Miami Beach wordt met een mobiele stofzuiger stilstaand water van de straten verwijderd in de strijd tegen de zika-muggenBeeld ap

Het tegengaan van verdere verspreiding is lastig omdat door de vele hoogbouw en de sterke wind in South Beach geen sproeivliegtuigen kunnen worden ingezet tegen de muggen die het virus verspreiden.

De vijf nieuwe gevallen van zika brengen het totale aantal binnenlandse besmettingen in de staat Florida op 36. Twee van de besmette personen zijn inwoners van Miami-Dade County. De drie andere personen, een man en twee vrouwen, zijn toeristen uit New York, Texas en Taiwan.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft naar aanleiding van deze nieuwe besmettingen het binnenlandse negatieve reisadvies voor zwangere vrouwen uitgebreid naar South Beach, een wijk in Miami Beach die bekend is vanwege de vele nachtclubs en stranden.

Twee weken geleden nam de CDC al het opmerkelijke besluit om zwangere vrouwen af te raden naar Wynwood te reizen. Daar liepen meerdere personen het zikavirus op door beten van muggen, afkomstig uit die stad. Vrijdag verklaarde de gezondheidsdienst dat het voor zwangeren wellicht het beste is helemaal weg te blijven uit Miami-Dade County.

'We bevinden ons in het midden van het muggenseizoen en we verwachten meer zikabesmettingen in de komende dagen en maanden', aldus CDC-directeur Tom Frieden.

Verdelgingsmiddelen

Hoewel de inzet van verdelgingsmiddelen via sproeivliegtuigen en medewerkers op de grond de muggenpopulatie in Wynwood met 90 procent heeft doen afnemen, benadrukte Frieden dat pas over enkele weken duidelijk zal worden of deze maatregelen daadwerkelijk zin hebben gehad. In Miami Beach is de inzet van sproeivliegtuigen door veel hoge gebouwen en een straffe wind onmogelijk. Daar kunnen medewerkers alleen met verdelgingsmiddelen de straat op gaan.

President Obama laat zich voortdurend op de hoogte stellen van de situatie in Florida. Wetenschappers vinden dat de regering meer geld moet uittrekken voor de bestrijding van het zikavirus. Obama vroeg het Congres dit voorjaar 1,9 miljard dollar beschikbaar te stellen voor het tegengaan van zika, maar dat bedrag is niet op tafel gekomen. Het Congres is met zomerreces gegaan zonder het gevraagde geld vrij te maken.

Microcefalie

Zika is een tropische ziekte die meestal tot milde klachten leidt. Slechts een op de vijf geïnfecteerde personen heeft daadwerkelijk last van symptomen als koorts, huiduitslag en gewrichtspijn. Het virus is voor de meeste mensen onschuldig, maar kan voor zwangere vrouwen een risico zijn.

Infectie kan leiden tot neurologische afwijkingen aan de ongeboren vrucht. Baby's kunnen met te kleine schedels en verstandelijke beperkingen ter wereld komen. Wereldwijd worden 1.800 gevallen van zogeheten microcefalie toegeschreven aan de huidige zika-uitbraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden