Onze knapste koppen ontvluchten Nederland

Onze knapste koppen dreigen het land te ontvluchten. Nou én, reageert Den Haag.

Universitair Nederland verslikte zich woensdag massaal in de automaatkoffie: Maaike Kroon, scheikundig supertalent en net uitgeroepen tot 'Wetenschapstalent 2015', verruilt de tochtige campus van Eindhoven voor het witte woestijnzand van Abu Dhabi. Een diep gefrustreerde universiteit achterlatend: hebben we eindelijk eens een briljante jonge vrouw als professor, neemt ze de eerste de beste kameel naar Abu-fucking-Dhabi, ging de rector tekeer.

Ik vond dat aanvankelijk krokodillentranen, moet ik zeggen. We wilden toch zo nodig een internationale wetenschap? Nou: hier heb je hem. Maar dat was voordat ik hoorde wat het ministerie ervan vond.

Daar zette de dienstdoende woordvoerder de random-prietpraatgenerator aan. Geen nood, zo klonk het: 'In de Nationale Wetenschapsagenda zal het talentbeleid een aandachtspunt zijn. De wetenschapsagenda moet ervoor zorgen dat de aantrekkelijkheid van Nederland als wetenschapsland nog verder wordt vergroot.'

Huh, de Nationale Wetenschapsagenda? U weet nog wel, dat is die vraagjestombola waarbij de burger (maar vooral het bedrijfsleven) werd opgeroepen een vraag aan de wetenschap te stellen. Dat leverde prangende vragen op als 'Hoe kan het windstil zijn als de aarde draait?' en 'Waarom gaat een telefoonscherm zo snel stuk?' Best een belediging in een land waar voor acht op de tien échte onderzoeksvragen van wetenschappers geeneens geld is, maar goed - díe wetenschapsagenda dus. Die gaat er nu voor zorgen dat 'de wetenschap aansluit bij de maatschappelijke en economische uitdagingen en kansen', pruttelde het ministerie nog.

Een kalmerende woordenmist - tot je beseft wat hier eigenlijk wordt gezegd. Geen extra geld voor de wetenschap, geen extra voorzieningen om toptalenten te paaien; nee, de wetenschapsagenda lost het wel op. Een typisch gevalletje economisme, of hoe heet dat tegenwoordig: koppel de wetenschap aan het bedrijfsleven, en alles komt goed. In Princeton, Harvard en MIT zullen de toponderzoekers elkaar aanstoten: Heb je het al gehoord? That little country over there, dáár moet je zijn, die hebben... de Nationale Wetenschapsagenda!

Zo komt de aap uit de mouw: die wetenschapsagenda is gewoon een excuus om de roep om meer onderzoeksgeld af te wimpelen. Intussen is de praktijk dat de doorsnee wetenschapper geen vaste aanstelling heeft en geen kans op groei, en kreunend en steunend onderzoeksvoorstel na onderzoeksvoorstel zit te schrijven.

De wetenschap wordt gerund door idioten. Ik ga toch eens aan Maaike Kroon vragen of ik nog mee kan, naar de fata morgana's van Abu Dhabi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden