Onweer op zee, 3D-prints van staal en een foute chirurg

Wetenschapsnieuws

Onderdeel raketmotor. Foto Livermore National Laboratory

Schepen maken hun eigen slechte weer op zeeroutes

Het scheepsverkeer op de twee drukste vaarroutes ter wereld in de Indische Oceaan en de Zuid-Chinese zee maakt zijn eigen slechte weer. Dat blijkt uit een analyse van twaalf jaar bliksemgegevens van satellieten. In de gebieden waar intens gevaren wordt, blijkt tweemaal zoveel bliksem voor te komen als boven de omliggende wateren, terwijl er eigenlijk geen verschillen zijn in bijvoorbeeld watertemperatuur. Dat is opmerkelijk, omdat het om traditionele zeeroutes gaat, waar al eeuwen wordt gevaren. Kiezen voor routes met veel onweer lijkt onlogisch en de onderzoekers vermoeden dat de uitstoot van stof door de diesel-scheepsmotoren leidt tot beduidend meer elektrische ontladingen.

Nabehandeling met laserstralen maakt 3D-prints van staal driemaal sterker

Hoewel 3D-printers steeds geavanceerder worden, is het niet mogelijk roestvaststalen (rvs) onderdelen te printen die zwaar belast kunnen worden. Materiaalonderzoekers van het Amerikaanse Lawrence Livermore National Laboratory hebben een technologie ontwikkeld waarbij roestvast staal wel in elke gewenste vorm kan worden geprint en het resultaat tot drie keer sterker is dan bij gangbare bewerkingsmethoden.

3D-geprinte rvs-onderdelen zijn doorgaans juist poreus. Dit komt doordat de gebruikte techniek, waarbij telkens een laagje metaalpoeder wordt 'beschenen' door een krachtige laserstraal. De metaalbolletjes smelten hierdoor aan elkaar en zo wordt het werkstuk laag voor laag opgebouwd. De hechting van de metaaldeeltjes is echter gering.

De onderzoekers zijn er nu in geslaagd rvs te printen in celstructuren op nanometerschaal. Hierdoor is het eindresultaat veel sterker en kan het worden vervormd zonder te scheuren, aldus een studie in Nature Materials.

Advies: strottehoofdstudies allemaal terugtrekken

Zes spraakmakende publicaties over kunstmatige strottehoofden berusten op bedrog en moeten worden teruggetrokken. Dat concludeert een Zweedse commissie na onderzoek van het werk van de in opspraak geraakte Italiaanse wonderchirurg Paolo Macchiarini. Die werkte tot 2016 bij het Karolinska instituut, dat jaarlijks ook de Nobelprijs voor Geneeskunde toekent. Macchiarini gaf patiënten strottenhoofden van kunststof met stamcellen, maar verzweeg dat zijn patiënten het niet overleefden. Ook rommelde hij met de ethische toestemming voor de ingrepen. De commissie geeft ook de co-auteurs van de studies ervan langs, maar laat maatregelen aan hun werkgevers.

Meer over