Onweer en windstoten aan het eind van de middag
Weersveranderingen staan op de korte termijn niet meteen op stapel en het huidige wisselvalligheid is in deze fase van het jaar heel normaal....
Het resultaat van de lage druk is aanvoer van onstabiele lucht met vooral buien. De meeste buien vallen in het noorden en noordwesten van Nederland, maar er zijn ook perioden met zon en de wind neemt in de loop van de week langzaam af. De temperatuur is met maxima rond 15 graden aan de lage kant.
Tegenhanger van de lage druk is het hogedrukgebied bij de Azoren dat met een beetje geluk op de lange termijn weer wat meer invloed krijgt. Daarom zijn er begin volgende week kansen dat de temperatuur iets boven normaal uitkomt en dat de neerslagkansen behoorlijk onderdrukt worden. Tevens krijgt de zon waarschijnlijk meer ruimte.
Vandaag begint de dag misschien ook niet onaardig. Het is in veel regio's eerst zonnig en alleen aan de kust valt een enkele bui. Gaandeweg de ochtend ontstaan echter stapelwolken en vanmiddag wordt het vanuit het noordwesten helemaal bewolkt. Later vanmiddag trekt een gebied met regen en buien het noorden binnen. Hierbij kan onweer voorkomen.
Bij de nadering van dit slechte weer trekt de wind aan naar hard aan de kust, tijdelijk zelfs even stormachtig met zware windstoten. En nadat de zuidelijke helft net als gisteren lange tijd droge condities had, trekt de neerslag vanavond geleidelijk verder zuidwaarts. Het wordt maximaal 15 tot 17 graden.
Morgen en overmorgen vallen er buien, afgewisseld met zonnige perioden. De wind neemt geleidelijk in kracht af, maar met 15 tot 17 graden is het frisjes voor de tijd van het jaar. Normaal voor de tweede tiendaagse van september is 18 a 19 graden.
Zaterdag valt nog een enkel buitje maar blijft het op de meeste plaatsen droog. Het wordt dan 's middags maximaal 14 a 15 graden en zondag volgt meer van hetzelfde.
Klaas Dros.