Onvoldoende voor WhatsApp, SnapChat en Skype. Welke berichtenapps zijn wel veilig?

De populairste berichtendiensten zijn vaak ook de onveiligste. Dat constateert internetwaakhond Electronic Frontier Foundation (EFF), het Amerikaanse equivalent van Bits of Freedom. De EFF nam 39 chatdiensten onder de loep op zeven maatstaven van privacybescherming. Onder meer WhatsApp, Google Hangouts, SnapChat en Facebook Chat scoren op vijf van de zeven vlakken een onvoldoende. Van de grote aanbieders scoren iMessage en FaceTime van Apple het beste.

Heleen van Lier
Jongeren op het schoolplein. Beeld Io Cooman
Jongeren op het schoolplein.Beeld Io Cooman

EFF beoordeelde de diensten op de mate van encryptie tijdens het verzenden, het afschermen van berichten voor providers, het onvindbaar maken van verwijderde berichten en de mogelijkheid voor andere partijen om de veiligheid te kunnen controleren. iMessage haalt slechts op twee van de zeven punten geen voldoende. Wie echt veilig wil communiceren kan volgens de EFF beter TextSecure of CryptoCat gebruiken. Deze diensten scoren op alle punten een voldoende.

Toen Facebook in februari aankondigde WhatsApp te willen kopen voor monsterbedrag van 19 miljard dollar (13,8 miljard euro) kwam dat WhatsApp toen op veel kritiek te staan. Gebruikers zeiden uit te kijken naar andere chatdiensten omdat zij zich zorgen maakten over hun privacy bij Facebook en over reclames in WhatssApp. De als veiliger benoemde alternatieven als Telegram en Kik Messenger kregen een piek in het aantal downloads. Toch steeg het gebruikersaantal het afgelopen jaar van 450 miljoen naar ruim 600 miljoen gebruikers.

Telegram blijkt volgens het onderzoek van EFF wel veiliger dan WhatsApp. Op vijf punten scoort de Russische app een voldoende. Alleen als de sleutels zijn gestolen is er geen goede manier om de berichten veilig te stellen. Kik scoort op vijf van de zeven punten een onvoldoende.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Veel privacy

Slechts zes van de 39 onderzochte diensten scoren op alle vlakken een voldoende. Het gaat hierbij naast TextSecure, CryptoCat om ChatSecure, Signal, Silent (phone) en Silent (Text). Opvallend hierbij is dat het allemaal diensten zijn die veel privacy beloven. Ze maken hun beloften dus waar, maar moeten het in populariteit dus afleggen tegenover hun onveilige tegenhangers. Deze vlieger gaat niet altijd op. Secret, dat gebruikers anoniem berichten laat delen met hun contacten, scoort op vijf vlakken een onvoldoende. De dienst werd een jaar geleden gelanceerd en werd vooral in de Verenigde Staten snel populair.

Twee diensten maken het helemaal bont, die scoren op alle aspecten een onvoldoende, Het gaat hierbij om het Zuid-Afrikaanse mobiele sociale netwerk Mxit en de Chinese berichtendienst QQ.

Toch lijkt het privacy-aspect de gebruikers tot dusver niet echt te deren. De onveilige berichtendiensten zijn tevens de populairste diensten. De belangrijkste overweging voor het gebruik van een berichtendienst lijkt te zijn: gebruiken mijn vrienden de dienst ook. Apple-gebruikers kunnen zich relatief veilig wanen met iMessage en FaceTime, maar BlackBerry Messenger, Facebook's Messenger, WhatsApp, Google Chat en Hangouts, Microsoft's Skype, SnapChat en Yahoo Messenger moeten zich van de EFF eens flink achter de oren krabben.

Bekijk hier het hele scorebord.

Een Chinese popgroep poseert met hun smartphones. Beeld afp
Een Chinese popgroep poseert met hun smartphones.Beeld afp
null Beeld EFF
Beeld EFF

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden