Ontstoken teen, benen geamputeerd

Voor de Rotterdammer John Riemen is 22 september 1997 een memorabele datum. Hij werd die dag 43 jaar, en moest deze heuglijke gebeurtenis noodgedwongen in het Ikazia-ziekenhuis vieren....

Woensdagmiddeg diende Voor het Medisch Tuchtcollege in Den Haag de zaak die Riemen heeft aangespannen tegen de twee chirurgen die hij verantwoordelijk houdt voor zijn toestand. De eiser, gezeten in een invalidewagentje met Feyenoord-parafernalia, en zijn medestanders hadden zich geruime tijd voor de aanvang van de zitting in de wandelgangen van het Paleis van Justitie geposteerd. De stemming was grimmig, zeker toen de bode meldde dat het tuchtcollege geen kennis zou nemen van de foto's waarop Bouman de lijdensweg van Riemen heeft vastgelegd.

Dus werden ze aan andere belangstellenden getoond. Die trokken bleek weg bij de aanblik van etterende wonden, rottend mensenvlees en gangreen in verschillende stadia. De zitting zelf verliept in een zakelijker sfeer. Inzet van de gedachtenwisseling, die in hoofdzaak door de raadslieden van beide partijen werd gevoerd, is: zijn de gedaagde chirurgen niet te snel tot hun diagnose gekomen en zijn ze hun dwaalweg daarop niet te lang blijven volgen?

De betrokkenen menen van niet. Riemen leed, zo bleek naderhand, aan een zeer zeldzame aandoening. Zijn bloed heeft de neiging om - in veel sterkere mate dan bij 'gewone' trombose - te stollen, waardoor de aderen dichtslibben. In het Ikazia-ziekenhuis schreef men Riemens klachten echter niet toe aan de conditie van zijn bloed, maar aan een vernauwing van zijn aderen. En, zoals getuige-deskundige prof. dr. J.H. van Bockel tijdens de zitting betoogde, 'de diagnose beïnvloedt de gedachtegang van de arts'.

Die besloot dus tot een ingreep die de kwaal aanzienlijk verergerde. Riemen kreeg na het ontwaken uit zijn narcose te horen dat zijn linkerbeen moest worden geamputeerd. Nog voor het ontslag uit het ziekenhuis vertoonde zijn rechterbeen, zoals de patiënt het zelf uitdrukte, 'uitdrogingsverschijnselen'.

Kort daarop, toen zijn rechterbeen een andere kleur had aangenomen en 'een ondraaglijke stank' was gaan verspreiden, moest Riemen opnieuw een bypass-operatie ondergaan. Ook ditmaal bleef genezing uit, en ook ditmaal kwam de amputatiezaag eraan te pas. Twee keer zelfs: bij de eerste poging had men, in de woorden van Bouman, 'delen van het afgestorven been gewoon laten zitten'.

Riemen en Bouman hopen dat het Tuchtcollege gepaste maatregelen neemt tegen de twee chirurgen, maar temperen hun verwachtingen van dit 'onderonsje tussen deskundigen'. Na afloop van de zitting zinspeelde Bouman, bij het passeren van haar kwelgeesten, sissend op andere stappen: 'Ik zal jullie achtervolgen tot in het graf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden