Ontoereikend beeld van Allah's genezer

Nederlandse artsen maken soms dankbaar gebruik van het placebo-effect van medicijnen. De krachten waar de islamitische genezer El Hay Ahmed Aissaoui zich op beroept, zijn misschien wel daarmee te vergelijken....

In De wonderbaarlijke wereld van Allah's gelukzaligheid vertelt Aissaoui hoe hij geesten uitdrijft bij zieke mensen. De genezer kwam op 18-jarige leeftijd uit Marokko naar Nederland om als gastarbeider bij DAF te werken. Pas jaren later ontdekte hij zijn baraka, een speciale genezingskracht die Allah slechts een enkeling gunt.

Aissaoui: 'Ik werk met 21 geesten. Altijd vraag ik ze of ze tijd hebben. Dat is heel anders dan geesten oproepen. Dat is gevaarlijk.' Via de telefoon spreekt hij de boze geesten niettemin ietwat dwingend toe. 'Laat haar maar los! Eén twee, drie', en hij knipt met zijn vingers.

De genezer krijgt vooral veel vrouwelijke moslims op bezoek. Hij wijt hun uiteenlopende kwalen vaak aan de 'zwarte magie', het 'kwaad', van jaloerse mannen. 'Het is niet een ziekte waarmee je naar de huisarts gaat', licht Aissaoui dit kwaad toe. Salah Sidali, Marokkaan, psychiater en ook aanhanger van Aissaoui's alternatieve geneeskunde, ziet het anders. 'Genezers zouden hun patiënten bij psychose of ernstige depressie moeten doorverwijzen naar de GGZ', luidt het advies van de psychiater, die gelooft in een vermenging van medische culturen.

Helaas geeft de documentaire een eenzijdig en onvolledig beeld van Aissaoui's werk. Alleen de genezer, de Marokkaanse psychiater en (heel even)een Nederlandse vrouw van een scholengemeenschap komen aan het woord. Het ontbreekt aan verhalen van patiënten of een toelichting op de behandelingen. In zijn gebrekkige Nederlands kan Aissaoui namelijk niet altijd even goed uitleggen hoe zijn exorcist-achtige handelingen nu precies werken.

Dat er na het zien van dit programma nog veel vragen onbeantwoord blijven, is misschien wel inherent aan het onderwerp. Aissaoui denkt in ieder geval dat geesten in Nederland taboe zijn. Mensen zijn vanwege hun eergevoel te bang om ervoor uit te komen dat ze bezeten zijn, aldus de genezer. Toch is hij bereid iedereen die door geesten geteisterd wordt, gratis en voor niets te helpen. 'Want ik doe het voor God', zegt de geestenbezweerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden