Ontluistering van 'kloonkoning' Hwang gaat voort

De Zuid-Koreaanse kloonspecialist Hwang Woo-Suk heeft geen enkele stamcel gemaakt die overeenstemt met het dna van een individuele patiënt. Dat heeft een onderzoekscommissie van de Nationale Universiteit van Seoul donderdag bekendgemaakt.....

Van onze verslaggevers

Daarmee lijkt het laatste restje van Hwangs spraakmakendewetenschappelijke doorbraak, die hij deze zomer publiceerde inhet Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science, te zijnverdampt.

In het artikel beweerde hij stamcellijnen te hebben gemaaktmet genetisch materiaal van elf patiënten. De techniek zou eendoorbraak hebben betekend in de strijd tegen ziekten alsAlzheimer.

Vorige week al concludeerde die commissie dat Hwang minstensnegen van de elf stamcellijnen had gemanipuleerd. Hwang namdaarop ontslag als hoogleraar. Nu blijken ook de twee resterendecellijnen niet afkomstig van patiënten.

De val van de voormalige kloonkoning lijkt niet te stuiten.Het openbaar ministerie is van plan een strafrechtelijk onderzoekin te stellen naar Hwangs praktijken.

Van eerdere doorbraken van Hwang is overigens nog nietaangetoond dat hij ook daarmee heeft gefraudeerd. In 2004 kloondehij, naar eigen zeggen, als eerste ter wereld een menselijkembryo, en kweekte er stamcellen uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden