Ontbossing door import palmolie

Amsterdam Nederland draagt behoorlijk bij aan de ontbossing in Zuidoost-Azië, en dat aandeel zal alleen maar toenemen door de toenemende import van palmolie uit Indonesië en Maleisië....

Volgens de onderzoekers veroorzaakt de Nederlandse import van palmolie en hout in die landen jaarlijks evenveel CO2-uitstoot als 10 miljoen auto’s.

Greenpeace maakte de gegevens deze week bekend rond de start van de bouw van een biodieselcentrale in Rotterdam. De centrale, die wordt neergezet door het Finse bedrijf Neste Oil en die in 2011 operationeel moet worden, moet jaarlijks 800.000 ton palmolie verwerken. De import van palmolie door Nederland zou daarmee met de helft toenemen. Vorige week demonstreerden milieuactivisten al voor het Finse hoofdkantoor van Neste Oil.

Het tegengaan van ontbossing is een van de punten op de agenda van de internationale klimaatonderhandelingen. Eind dit jaar moet de opvolger van het Kyoto-protocol er liggen met daarin afspraken over de strijd tegen ontbossing. Tot nu toe hebben alleen Noorwegen en Duitsland financiële toezeggingen gedaan om ontbossing tegen te gaan. Greenpeace dringt er bij de Nederlandse regering op aan ook financieel bij te springen in de strijd tegen ontbossing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden