Onkruidalarm

Een Amsterdamse socioloog legde me eens uit hoe mensen reageren op nieuwigheden voordat ze eraan wennen: zielsgelukkig, óf met boegeroep....

Maarten Keulemans

Ambrosia betekent voedsel van de goden, maar wat zullen die goden hebben geniest. De pollen van deze ontstellende rotplant veroorzaken veel sneller hooikoorts dan die van gras. En dan brengt hij ook nog eens vijftigduizend zaadjes voort die veertig jaar kunnen overleven, en kan hij een miljard pollen rondstrooien. Alle reden om deze berm-Rambo tot staatsvijand te verklaren.

Dat doen we op typisch Hollandse wijze: we smoren hem in bureaucratie. Op de website van het radioprogramma Vroege Vogels, dat de primeur had van het naderend onheil, las ik dat de minister de plant ‘aan banden wil leggen’. Ook moet er een kennisplatform komen, dat de ‘ambrosia-problematiek’ gaat bespreken. En natuurlijk een ‘risicobeoordeling’ en een ‘plan van aanpak’. Zo doen Hollanders dat als ze het niet meer weten. Kill, kill, kill. Vervelende nieuwkomers kun je op IND-achtige wijze weren. Gewoon verjagen van onze blanke top der duinen, dat nare spul.

Ik leg er een wedje op dat het als volgt verder gaat: Eerst voeren we een tijdje strijd tegen de niesplant. Die winnen we pas als er toevallig eens een koele herfst komt (daar kan de plant niet tegen). De bestrijders zullen zichzelf op de borst roffelen: het plan van aanpak heeft geholpen.

En dan, een paar jaar later, is ambrosia terug. Omdat onkruid niet vergaat. En omdat de natuur zich niet laat dwingen. Alleen zullen we tegen die tijd het enige verstandige doen dat een mens kan doen – een zakdoek pakken, en heel hard niezen.

In Amerika en Zuid-Europa doen ze dat al veel langer. En in Nederland trouwens ook. Want wat iedereen lijkt te vergeten, is dat ambrosiapollen al zeker vijftien seizoenen lang door het Nederlandse luchtruim zweven. In 1996 werd er zelfs tweemaal zoveel van het niespoeder gemeten als vorig jaar. Geen Vroege Vogel die ernaar kraaide.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden