Ongestrafte valse start voor vrouwen makkelijker dan voor mannen

Vrouwelijke sprinters kunnen makkelijker ongestraft een valse start maken doordat de meters in de startblokken zijn afgesteld op de kracht van mannen. De internationale atletiekfederatie zou er goed aan doen de meetwaarde in de startblokken aan te passen.

Sprint op de WK atletiek, deze zomer. Hoewel mannen en vrouwen even snel op een startschot reageren, bereiken mannen sneller de limietwaarde voor een valse start. © AP

Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers in PLoS. Zij analyseerden de starttijden van ruim vierhonderd mannelijke en vrouwelijke sprinters die in 2008 meededen aan de Olympische Spelen in Peking.

De reactietijd van atleten wordt geregistreerd met een meter in het startblok, verduidelijkt John van der Kamp, bewegingswetenschapper aan de Amsterdamse VU. Zodra de voeten tegen de blokken worden gezet, ontstaat een bepaalde kracht. Op het moment van starten stijgt die kracht. Het begin van de beweging wordt gedefinieerd als het moment waarop die stijging 25KgF bedraagt. Wetenschappers hebben berekend dat sprinters minstens eentiende seconde nodig hebben om na het startschot die kracht te ontwikkelen. Als de meter in het startblok registreert dat die drempelwaarde in minder dan 0,1 seconde wordt bereikt, is sprake van een valse start.

Sneller reageren

In Peking bereikte de snelste mannelijke sprinter de afzetkracht na 109 milliseconden, de snelste vrouw na 121 milliseconden. Toch geloven de onderzoekers niet dat mannen sneller reageren. Hoewel de fabrikant de hoogte van de drempelwaarde niet wil vrijgeven, wordt ervan uitgegaan dat die voor mannen en vrouwen identiek is. Dat veroorzaakt het verschil. Bij vrouwen verloopt de opbouw van de kracht tot de drempelwaarde langzamer. Door een verschil in spierkracht zijn mannen explosiever, aldus Van der Kamp. In de tijd dat mannen de 25 KgF hebben bereikt, zitten vrouwen pas op een niveau van 19,4 KgF.

Oneerlijk
De drempelwaarde zou voor vrouwen moeten worden verlaagd naar die 19,4 KgF, menen de Amerikanen. Nu duurt het 20 milliseconden langer voordat de startblokken registreren dat vrouwen reageren omdat ze dan pas die 25 KgF bereiken. Van der Kamp: 'Vrouwen die anticiperen op het startschot, en niet afwachten en dan pas reageren, lopen een iets kleinere kans te worden gestraft dan mannen. Door bij beiden dezelfde grens te hanteren, maak je de de sprint bij vrouwen iets oneerlijker'
Hij kan zich voorstellen dat het onderzoek gevolgen heeft voor de praktijk. In Peking werden naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek speakers achter elk startblok gezet. Sprinters in de buurt van de starter zijn anders in het voordeel omdat ze het startschot net eerder horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden