Onderzoekers ontwikkelen Shazam voor dolfijnengefluit

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft een nieuwe, efficiënte manier bedacht om dolfijnen aan hun geluid te herkennen. Deze nieuwe methode gebruikt een algoritme dat ook gebruikt wordt in populaire muziekherkennings-apps als Shazam.

Dolfijn met haar jongen in Harderwijk Beeld anp
Dolfijn met haar jongen in HarderwijkBeeld anp

Het onderzoek, dat in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE verschijnt, laat zien dat zo'n algoritme bijna net zo goed werkt als het menselijk oog.

Op dit moment werkt identificatie van dolfijnen zo: zee-onderzoekers nemen het geluid op, zetten dat in een spectrogram (een grafiek waarin de frequenties van een geluid te lezen zijn) en dat spectrogram wordt door een onderzoeker bekeken. Aan de hand van de vorm van de grafiek herkent hij zo verschillende dolfijnen.

Zoiets kost veel tijd en bovendien is een lange opname van het dolfijnengeluid nodig. Als dat eenvoudiger kan, zou het herkennen van dolfijnen sneller kunnen - en dat is weer belangrijk om bijvoorbeeld in de gaten te houden hoe een dolfijngroep verandert en hoe dolfijnen elkaar herkennen.

Parsons code
Het algoritme gebruikt de Parsons-code om muziek om te zetten in computertaal. Deze codering kijkt alleen naar de frequentie van geluiden. Voor sommige toepassingen is dat niet genoeg; er zijn bijvoorbeeld veel dieren waar de klank of duur van een geluid belangrijker is dan de frequentie. Maar dolfijnen herkennen elkaar wél aan de frequentie van het geluid.

Uiteindelijk testten de onderzoekers hun algoritme bij 120 fluitjes van 20 verschillende dolfijnen. Het algoritme werkte beter dan andere herkenningsprogramma's of het menselijk oor. Maar de spectrogram-methode blijkt beter; die was 25 procent accurater. Ook zullen er nog heel veel meer dolfijngeluiden opgenomen moeten worden, voordat het programma genoeg informatie heeft om een geluid 'in het wild' te kunnen herkennen.

Geen app
Hoewel ze dezelfde ideeën en technieken gebruiken, hebben de onderzoekers geen intentie om ook daadwerkelijk hun Shazam-achtige algoritme in een app te veranderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden