nieuws

Onderzoek: superhelden bewegen veel, eten gezond en staan positief in het leven

Avengers: Healthy Lifestyle? Als het aan een groep Australische wetenschappers ligt, zou dat zomaar eens de titel kunnen zijn van een nieuwe Marvel-film. In een ludiek onderzoek laten zij zien dat superhelden als Spider-Man en de Hulk er een gezonde levensstijl op nahouden.

Kim Bakker
Scene uit 'Thor: Ragnarok' met van links naar rechts de superhelden Hulk, Thor, Valkyrie en Loki. Beeld Marvel Studios via AP
Scene uit 'Thor: Ragnarok' met van links naar rechts de superhelden Hulk, Thor, Valkyrie en Loki.Beeld Marvel Studios via AP

Dat blijkt deze week uit een studie in de luchtige kersteditie van het normaal zo deftige The British Medical Journal. De onderzoekers keken 24 Marvel-films en bestudeerden de personages grondig. Ondanks de zware taak die op hun schouders rust - het is niet niks om keer op keer het multiversum te moeten redden – bleken de superhelden de bekende leefstijladviezen goed op te volgen. Ze bewegen veel, eten gezond en staan positief in het leven – zelfs als slechterik Thanos op het punt staat de halve wereldbevolking uit te roeien, kan er nog een grapje vanaf.

Waar gewone stervelingen er tijdens een vergadering al snel een stoel bij pakken, blijven Marvel-superhelden staan of lopen ze zelfs rond. Een niet te onderschatten factor om gezond oud te worden, aldus hoogleraar klinische psychologie Erik Scherder. ‘De superhelden geven het goede voorbeeld.’

Valsspelen

Toch zijn zelfs superhelden niet perfect, signaleren de onderzoekers. Zo is de grote, groene Hulk met zijn BMI van 120 al ruim voorbij het stadium ‘morbide obesitas’. En zijn constante staat van boosheid (‘That’s my secret, captain, I’m always angry’) doet zijn mentale gezondheid ongetwijfeld geen goed.

Tiener Peter Parker zou volgens de medici bijna moeten omvallen van het slaaptekort: liever dan slapen zwiert hij als Spider-Man door nachtelijk New York. De ellendige jeugd van Black Widow móet haast wel een paar trauma’s hebben veroorzaakt. En Iron-Man? Zijn rijkdom en intelligentie gaven hem een voorsprong om gezond oud te worden, maar zijn alcoholgebruik (‘Give me a scotch, I’m starving!’) zou dat wel weer eens teniet kunnen doen.

Toch is het maar de vraag of leefstijl nu echt zo veel invloed heeft op de gezondheid van de onderzochte superhelden. Hun speciale krachten lieten de onderzoekers namelijk buiten beschouwing; het had het onderzoek schier onmogelijk gemaakt. Veel superhelden genezen namelijk bovenmenselijk snel van verwondingen en ziektes. Sommigen kunnen zelfs helemaal niet doodgaan. Een béétje valsspelen is het dus wel, superheld zijn.

Toch kunnen gewone stervelingen wel wat leren van de superhelden, zegt neuropsycholoog Scherder. ‘In het artikel komen alle bekende inzichten over een gezonde leefstijl terug. Gezond eten, veel bewegen, genoeg mentale uitdaging: dat doen die superhelden heel goed. Wij daarentegen zijn veel te ver verwijderd geraakt van die superheldenleefstijl.’

In de jaarlijkse kersteditie van The British Medical Journal staan nog meer wetenschappelijke en tegelijk luchtige studies. Zo zet het spreekwoord ‘it’s not rocket science’ raketwetenschappers onterecht op een voetstuk, volgens een groep Britse medici. Uit een reeks intelligentietesten bleek dat zij niet beduidend slimmer zijn dan anderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden