Onderzoek: strenge ouders houden adhd-kind in stand

Kinderen met adhd hebben minder kans dat zij over hun stoornis heen groeien als ze langdurig kritische en negatieve reacties van hun ouders krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Florida International University.

null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De American Psychological Association (APA) bracht dat gisteren naar buiten. Bij het ontstaan van adhd speelt vermoedelijk een groot aantal biologische- én omgevingsfactoren een rol. Ook de stijl van opvoeden lijkt van invloed, omdat adhd vaker voorkomt bij kinderen die veel kritiek van hun ouders te verduren krijgen. Onduidelijk is of de houding van de ouders de oorzaak is van de adhd of het gevolg ervan. Kinderen met adhd vergen een grote pedagogische inspanning. Deze studie geeft daar evenmin uitsluitsel over.

Via ouders aanpakken

De onderzoekers bekeken het driejarig verloop van de adhd-symptomen van 388 kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar. De houding van de ouders werd aan het begin en het eind van de studie gemeten. Naarmate de ouders zich op beide meetmomenten kritischer of negatiever uitlieten over hun kind was de kans op herstel kleiner. Een dergelijk verband in de tijd werd niet gevonden bij een controlegroep van kinderen met odd (oppositioneel-opstandige gedragsstoornis).

De studie biedt volgens de auteurs perspectief om adhd bij kinderen eventueel via de ouders aan te pakken. Ongeacht of hun negatieve houding tegenover het kind de oorzaak is van de stoornis, kan een gedragswijziging van vader en moeder helpen de negatieve spiraal te doorbreken.

Niet overtuigend

Jan Buitelaar, hoogleraar psychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie aan de Radboud Universiteit, vindt de studie niet overtuigend. 'Wij deden in 2014 soortgelijk onderzoek maar zagen geen effect van de houding van de moeder op de ernst en het verloop van adhd.' Buitelaar vindt de kinderen in de Amerikaanse studie te jong. 'Het omslagpunt voor adhd ligt rond het 15de levensjaar. Bij kinderen van 7 tot 13 is nog helemaal geen verbetering van de symptomen te verwachten.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden