Onderzoek: seks triggert geen hartaanval

Van seks krijg je geen hartaanval. Dat schrijven Duitse onderzoekers dinsdag in een artikel in het gerenommeerde Journal of the American College of Cardiology.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Bij veel hartpatiënten leeft na een hartaanval de vrees dat elke vorm van inspanning hun hart opnieuw op hol kan doen slaan. Of dit nu het beklimmen van twee trappen (het inspanningsequivalent van seks, aldus de onderzoekers) of daadwerkelijke seks is. Want kan een zwak hart zulke bedrijvigheid wel aan?

Geruststelling

Lange tijd konden cardiologen daarop geen eenduidig antwoord geven. Een deel van de patiënten kreeg zelfs helemaal geen advies van hun arts. Om de verwarring compleet te maken, bestond er onderzoek dat aantoonde dat een coïtusdood - overlijden tijdens of net na de daad - wel degelijk bestond.

Gelukkig kunnen artsen nu hun patiënten geruststellen met de mededeling dat ze 'hun seksuele activiteiten mogen hervatten', schrijven de onderzoekers. 'Eerdere studies waren vaak kleinschalig of meer associatief', zegt Jan Piek, hoogleraar klinische cardiologie in het AMC. 'Maar wat zegt het dat iemand in de weken voorafgaand aan een hartaanval seks heeft gehad? Dat is iets heel anders dan een uur van tevoren.'

Vervelende bijwerkingen

Piek is daarom blij met de Duitse studie, waarbij 536 hartpatiënten gedurende tien jaar zijn gevolgd. Van degenen die een of meerdere hartaanvallen kregen in die periode had slechts 0,7 procent (drie patiënten) een uur voor de hartaanval nog seks gehad. De overgrote meerderheid van bijna tachtig procent was in de 24 uur voorafgaand niet seksueel actief geweest (ook masturbatie werd door de onderzoekers meegerekend). De onderzoekers concluderen daarom dat het 'zeer onwaarschijnlijk' is dat seks als een 'relevante trigger' voor een hartaanval kan worden gezien.

Wel wijzen zowel Piek als de Duitse onderzoekers op een vervelende bijwerking van de medicatie die veel hartpatiënten krijgen. Bètablokkers kunnen voor erectieproblemen zorgen, wat het hervatten van de seksuele activiteiten behoorlijk in de weg kan zitten. Piek praat daar altijd goed over met zijn patiënten. 'En als het kan, halen we iemand na een jaar weer van die pillen af', zegt de cardioloog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden