nieuwsCORONAVIRUS

Onderzoek: ook schapen en koeien kunnen misschien corona krijgen

Niet alleen nertsen, honden en katten, maar ook schapen en koeien lopen wellicht gevaar om het nieuwe coronavirus te krijgen. Dat blijkt althans uit een nieuwe studie waarbij wetenschappers keken op welke dierencellen het virus ‘past’. Voor zo ver bekend is er nog geen geval van corona bij schapen of koeien waargenomen.

Schaapskudde bij Paleis SoestdijkBeeld ANP

In totaal ontdekte het team 26 dieren die veel in contact staan met mensen die gevoelig zijn voor het coronavirus. Vissen, reptielen en vogels vallen daar niet onder. Maar de meeste zoogdieren die de wetenschappers bekeken wel. Ook paarden, geiten, varkens, ezels, fretten, hamsters, konijnen en zelfs eekhoorns hebben cellen waarop het virus met zijn uitsteeksels kan aangrijpen.

Bij veel zoogdieren werden ook al in het echt infecties gezien. Zo besmette een dierenverzorger in een New Yorkse dierentuin vier tijgers en drie leeuwen, en worden onder meer hamsters, konijnen en fretten in het lab expres besmet om het verloop van de infectie te onderzoeken.

Maar hoe het met de rest zit, is ook na het nieuwe onderzoek nog altijd onduidelijk, benadrukt epidemioloog Lidwien Smit (Universiteit Utrecht). ‘Sommige dieren kun je misschien in theorie besmetten. Maar ze moeten het virus ook nog maar net kunnen verspreiden, onder elkaar en naar andere dieren of mensen. En tot nu toen is er geen bewijs dat dit virus in werkelijkheid veel voorkomt bij dieren, los van nertsen.’

Verdachtenlijstje

Je kunt verrassingen maar beter voor zijn, redeneert onderzoeksleider Christine Orengo van University College London echter in een toelichting: ‘We wilden weten welke dieren wellicht risico lopen op infectie, met het oog op nader onderzoek en mogelijke monitoring.’ Het gevaar bestaat immers dat het virus zich ongemerkt verschuilt in dieren, waarna het opnieuw mensen kan besmetten.

Hoewel vaststaat dat het coronavirus op de mens is overgesprongen vanuit de vleermuis, is nog altijd onduidelijk via welk ‘tussendier’ dat is gebeurd – vleermuizen zelf zijn niet de meest waarschijnlijke bron. Op het verdachtenlijstje prijken diverse zoogdieren die in nauw contact staan met de mens, zoals wasbeerhonden, katten en nertsen. In de dierenwereld gaan overigens veel meer coronavirussen rond, waarvan sommige voor ernstige ziektes kunnen zorgen.

Op de lijst van potentiële probleemdieren die de wetenschappers beschrijven in vakblad Scientific Reports staan onder meer ook  de panda, de yak, de dromedaris en de vos.

Dieren met cellen die - in theorie - geïnfecteerd kunnen worden.Beeld Scientific Reports
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden