Onderzoek naar gevolgen van de twintig-weken-echo

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid laat onderzoeken of er meer abortussen te verwachten zijn nu de prenatale diagnostiek steeds beter wordt....

De Evangelische Omroep ruimde maandag drie kwartier in voor een uitzending over drie gevallen van abortus vanwege ‘kleine afwijkingen’. Twee foetussen waren geaborteerd, omdat ze een hazelip hadden, één omdat er een onbekende kleine afwijking was geconstateerd. Alle drie vonden plaats binnen de termijn van 24 weken, waarbinnen het in feite de vrouw is die beslist. Ze moet dan wel overleggen met de arts, en ze krijgt een bedenktijd opgelegd, maar zij beslist of er sprake is van de ‘noodsituatie’ die abortus rechtvaardigt. In Nederland worden jaarlijks ruim dertigduizend abortussen verricht (trend: licht dalend).

Volgens het persbericht van de EO ging het om ‘kleine afwijkingen als een hazelip’. In feite was het iets ingewikkelder. Eén moeder had al een kind met een hazelip, en zag vreselijk op tegen nog een. De ander zou een kind krijgen dat na een reeks operaties waarschijnlijk problemen zou houden met spraak en gehoor.

Verscheidene organisaties hebben de afgelopen jaren onderzocht waarom vrouwen een abortus willen. De grootste keten van abortusklinieken, Casa Nederland, met een marktaandeel van eenderde, vraagt het zijn klanten al jaren. De meest voorkomende reden was de leeftijd: ruim 29 procent van de bijna-moeders vindt zichzelf te jong. Van hen geeft 18 procent de (afwezige of ingewikkelde) relatie met de verwekker op als reden, 16 procent vindt het gezin voltooid, 16 procent vreest schade aan opleiding of carrière, 5,4 procent wil geen kinderen, 1,5 procent vreest gezondheidsproblemen (voor zichzelf), en 1,2 procent was niet vrijwillig zwanger geraakt. En dan was er nog de restcategorie: 11,3 procent heeft ‘andere redenen’.

In het Evaluatierapport Wet Afbreking Zwangerschap, opgesteld door ZonMw (organisatie voor gezondheidsonderzoek), worden dezelfde redenen genoemd (te jong, ik studeer nog, ik heb geen partner), zij het in andere verhoudingen. Opvallend is dat de helft van de vrouwen ‘de financiën’ opgeeft als een van de redenen.

Voor dit rapport werden ook 26 vrouwen geïnterviewd die abortus wilden, omdat de foetus afwijkingen had. Van hen meenden zeven dat hun kind geen levenskans had, twee dat het kind een kleine levenskans had en twee zeiden dat ze al een gehandicapt kind hadden (één van de twee zei dat haar gehandicapte dochter haar de handicap verweet). Eén vrouw zag af van de abortus toen bleek dat haar kind alleen het syndroom van Down (mongooltje) had. Abortus vanwege ‘kleine afwijkingen’ wordt in het ZonMw-rapport niet gesignaleerd, maar ten tijde van het onderzoek bestond de twintig-weken-echo nog niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden