Onderzoek naar aandoeningen verstandelijk gehandicapten

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen gaat samen met drie instellingen voor verstandelijk gehandicapten onderzoek doen naar aandoeningen en complicaties bij deze speciale groep patiënten....

ANP

Veel verstandelijk gehandicapten hebben behalve hun handicap nog meer kwalen. Maar bij 60 procent van de mensen die in een instelling wonen, is geen diagnose gesteld. Door onderzoek te doen naar veelvoorkomende kwalen, kan de zorg voor patiënten met een geestelijke beperking worden verbeterd, hoopt het consortium.

De initiatiefnemers hebben bij afdelingshoofden in het ziekenhuis gevraagd of zij voorstellen hadden voor onderzoek. Het probleem bleek zo bekend, dat elk hoofd wel onderzoeksvragen voorstelde. Gekozen is voor vijf praktische onderzoeksvragen, waarvoor het consortium inmiddels ook subsidie heeft gekregen.

Rond deze tijd beginnen onderzoeken naar het valrisico bij oudere mensen met een verstandelijke beperking, agressie bij autisten, communicatie, diagnostiek bij mensen die moeilijk kunnen vertellen wat er aan de hand is en dementie bij patiënten met het syndroom van Down. De onderzoekers hopen onder andere meer inzicht te krijgen in de problemen die de verstandelijk gehandicapten zelf ervaren door hun aandoening of kwaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden