Onderzoek: een penis is niet snel te klein

Onder leiding van de Britse psychiater David Veale hebben wetenschappers de penis weer eens opgemeten. Ter geruststelling: een man is niet snel te klein geschapen.

null Beeld ANP / Remko de Waal
Beeld ANP / Remko de Waal

In het tijdperk van webseks en 50 Shades Of Grey moet de man toch een beetje worden gerustgesteld: een penis van een centimeter of zeven, acht in ontspannen toestand is ook nog heel normaal. Voor 95 procent van de mannen bedraagt de 'streklengte' van het lid tussen de 10 en de 16 centimeter. Dat schrijven Britse onderzoekers in het geleerde urologenblad BJU International.

Vrouwen ontevreden

Het werd tijd om de maten van de man nog eens goed te inventariseren, mailt hoofdonderzoeker en psychiater David Veale vanuit Londen. Samen met collega's bracht hij de resultaten van twintig eerdere studies naar de penisafmetingen bijeen. 'Het zal behandelaars helpen mannen ervan te overtuigen dat ze in het normale bereik zitten'.

Daaraan wil het nog wel eens schorten: bij een beroemde studie bleek 85 procent van de vrouwen tevreden over de penislengte van hun mannen, tegenover slechts 55 procent van de mannen zelf.

Lichaamslengte

'We zien inderdaad nogal eens mannen die denken dat hun penis te kort is', beaamt uroloog Gert Dohle van Erasmus MC. 'Die kijken wel eens naar een seksfilm en voelen zich, volkomen ten onrechte, te klein bedeeld.' De door Veale en collega's in kaart gebrachte cijfers bevatten voor kenners als Dohle weinig nieuws: 'Dit klopt wel zo ongeveer met wat we weten.'

In hangende toestand blijkt voor 95 procent van de mannen tussen de 6,5 en de 11,5 centimeter de maat; in erecte positie is dat tussen 10,5 en 16 centimeter (gemiddeld 13,12 centimeter). En nee: 'er zijn geen aanwijzingen voor verschillen in rassenvariabiliteit', schrijven de Engelsen.

Ook blijkt de penismaat niet afhankelijk van testikelgrootte, schoenmaat, leeftijd of vingerlengte. Alleen de lichaamslengte blijkt enigszins van invloed: zo'n 10 procent van de gevonden verschillen in penisafmeting blijkt erdoor verklaarbaar.

Omtrek

Ook de omtrek brachten de Britten in kaart: in ontspannen toestand gemiddeld 9,31 centimeter, in opgewonden staat gemiddeld 11,66 centimeter, waarbij zo'n anderhalve centimeter meer of minder volkomen normaal is.

Van een 'micropenis' spreken medici bij een lid korter dan 5,2 centimeter in ontspannen, en 8,5 centimeter in erecte toestand - een maatvoering waarmee zo'n 0,14 procent van alle mannen is behept, zo blijkt uit de Britse overzichtstabellen.

Van alle mannen met penisschaamte raakt zo'n driekwart gerustgesteld na een uitleg over welke lengte gebruikelijk is, noteren de Britten. Maar, waarschuwt Veale, de cijfers kunnen een man ook bevestigen in het idee dat hij krap is bemeten. 'Sommige mannen moeten begrijpen dat de helft van de populatie per definitie minder is bedeeld dan gemiddeld', schrijft de psychiater. 'Daardoor zou 50 procent van de mannen minder dan gemiddeld wellicht kunnen opvatten als afwijkend of abnormaal.'

Een gevoeligheid die is te ondervangen door te vertellen dat mannen in het normale bereik zitten, maar 'zonder te zeggen in welk percentiel ze zitten', mijmeren de onderzoekers.

Ken uw afmeting

Het Britse onderzoek ging uit van de meetmethode waarbij de penis aan de bovenzijde wordt gemeten, van de top van de eikel tot de grens met de buik, terwijl eventueel vet naar binnen wordt geduwd. Een andere maat is de 'streklengte', waarbij de slappe penis wordt gemeten nadat deze maximaal wordt uitgerekt. De omtrek dient men te bepalen aan de basis of halverwege de schacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden