Onderzoek: aantal vluchten naar gebieden met zika gedaald

Het aantal vluchten naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is wereldwijd gedaald als gevolg van het zikavirus. Amerikaanse gezondheidsinstanties hebben zwangere vrouwen eerder gewaarschuwd niet naar gebieden af te reizen waar de zikamug rondwaart. Aan die oproep is gehoor gegeven, aldus het bedrijf ForwardKeys dat reisgegevens bijhoudt.

Redactie
Een laboratoriummedewerker in Oostenrijk houdt een reageerbuis vast met daarin muggen van de soort 'Aedes aegypti', die het zika-virus kunnen dragen. Bij Wenen worden de muggen gekweekt en vervolgens worden de mannetjes gesteriliseerd. Beeld afp
Een laboratoriummedewerker in Oostenrijk houdt een reageerbuis vast met daarin muggen van de soort 'Aedes aegypti', die het zika-virus kunnen dragen. Bij Wenen worden de muggen gekweekt en vervolgens worden de mannetjes gesteriliseerd.Beeld afp

Het aantal boekingen naar deze gebieden is met 3,4 procent gedaald ten opzichte van het aantal vluchten rond deze periode vorig jaar. Luchtvaartmaatschappijen merkten vooral een afname van het aantal boekingen nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had gesproken over een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid. Dat bericht van 1 februari leidde in de periode tot 10 februari tot een daling van 10 procent.

Het onderzoek van ForwardKeys heeft rond de 14 miljoen dagelijkse reistransacties bekeken.

Economie

De Wereldbank berekende vrijdag dat de strijd tegen het zikavirus in Latijns-Amerika en de Caraïbische Zee naar schatting 3,5 miljard dollar (ongeveer 3,2 miljard euro) kost. Vooral de Caraïbische landen kunnen financieel hard geraakt worden aangezien zij in hoge mate van het toerisme afhankelijk zijn.

ls er minder toeristen naar het Caraïbisch gebied komen lopen de landen daar inkomsten mis. Daarnaast berekent de Wereldbank dat economieën schade oplopen als werknemers door ziekte thuisblijven en overheden meer geld kwijt zijn aan de bestrijding van de muggen die het virus overbrengen. Als het virus niet snel gestopt wordt, kunnen de kosten nog oplopen.

Volgens persbureau AP zeggen de Midden- en Zuid-Amerikaanse landen nu nog niets te merken van teruglopend toerisme. In Brazilië werd het carnaval traditiegetrouw druk bezocht.

Zaterdag werd bekend dat zika ook in Zuid-Afrika is opgedoken. Het virus werd aangetroffen bij een zakenman uit Colombia. Hij is inmiddels volledig hersteld.

Meer over Zika

John Codrington van het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo werkt aan studies naar het zika-virus, maar wil de impact van het virus ook relativeren. 'Elk risico is relatief, en er zijn hier ook andere problemen die om aandacht vragen.' (+)

Lees hier hoe een Surinaams/Nederlands onderzoeksteam grip probeert te krijgen op de mysterieuze ziekte.

null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden