Oncologen van Erasmus vinden efficiëntere chemo voor baby’s met leukemie

Genezingskans bij babyleukemie stijgt van 15 naar 50 procent...

Van onze verslaggever Broer Scholtens

AMSTERDAM Kinderoncologen van het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC)/Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam hebben een efficiëntere chemokuur ontwikkeld voor de behandeling van acute lymfatische leukemie bij baby’s.

Met die Rotterdamse aanpak overleeft meer dan de helft van deze baby’tjes (onder een jaar) deze zeldzame vorm van leukemie. Daarvoor was dat zo’n 15 procent. De aanpak is nu wereldwijd de standaard, blijkt uit een artikel in The Lancet dat zaterdag verschijnt, gebaseerd op de behandeling van bijna vijfhonderd baby’s.

Acute lymfatische leukemie (ALL) is een zeldzame ziekte. Jonge cellen in het beenmerg delen ongebreideld. Ze hopen zich op in het beenmerg en verdringen daar gezonde cellen. In Nederland wordt jaarlijks bij 120 kinderen ALL gevonden, een kwart van alle kankergevallen bij kinderen.

Van de oudere kinderen is 80 procent te genezen met een cocktail van intensieve chemokuren, twee jaar achtereen. Het eerste half jaar intensief. Daarna is de kuurfrequentie lager, en kan worden volstaan met het slikken van pillen.

De overlevingskans bij baby’s met ALL – in Nederland vijf zuigelingen per jaar – was echter veel lager. Niet hoger dan 15 procent, vanwege veel agressievere tumorcellen. In Rotterdam ontdekten ze in het laboratorium dat die agressieve leukemiecellen niet reageerden op enkele belangrijke chemokuren. Ze reageerden echter wel goed op een middel dat veel voor andere kankertypes wordt gebruikt.

Wanneer baby’s met ALL dat middel, cytarabine, krijgen toegediend, een paar keer in verschillende doses, dan stijgt de overlevingskans na vijf jaar tot boven de 50 procent. Dit blijkt uit internationaal onderzoek in 22 landen; 482 baby’s deden eraan mee, onder meer van het coördinerende Sophia Kinderziekenhuis.

‘Als een kind na drie jaar nog schoon is, is het geheel genezen’, zegt onderzoekscoördinator kinderoncoloog Rob Pieters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden