Omstreden onderzoeker Chris Meijer weg bij Gezondheidsraad

Hoogleraar pathologie Chris Meijer stapt op als lid van de Gezondheidsraad. Hij raakte in opspraak vanwege vermeende belangenverstrengeling rond een nieuw bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Een groot deel van het onderzoek stoelt op bevindingen van Meijer, maar hij meldde niet dat hij zakelijke belangen had.

Beeld anp

Meijers werkgever, het VU medisch centrum, kondigde eerder aan de kwestie te zullen onderzoeken. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat deskundigen die belangen hebben bij een bepaald onderwerp of banden met een bepaalde industrie, voortaan niet meer worden betrokken bij adviezen van de Gezondheidsraad. Zo wil ze belangenverstrengeling in de toekomst voorkomen. Dat schrijft Schippers vandaag aan de Tweede Kamer.

De Gezondheidsraad is het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op het gebied van zorg. De raad concludeert dat er in dit geval geen reden is het advies over de screening op baarmoederhalskanker te herzien. Ook als het nu omstreden onderzoek van Meijer niet zou worden gebruikt, wijst er voldoende ander wetenschappelijk bewijs in dezelfde richting. Volgens minister Schippers is er ook niets mis met de wetenschappelijke onderbouwing van het advies.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan gewoon doorgaan met de voorbereiding van het vernieuwde bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Het RIVM schortte eerder op verzoek van de minister de aanbesteding van het nieuwe bevolkingsonderzoek op.

Welke belangen had Meijer?

Uit onderzoek van NRC Handelsblad is gebleken dat Meijer zijn belangen bij wetenschappelijk onderzoek verzweeg. Snel daarna heeft zijn werkgever, het VUmc, de ombudsman wetenschappelijke integriteit gevraagd de publicaties van de hoogleraar nader te onderzoeken. Meijer bezat aandelen in het bedrijf Delphi Bioscience, dat een product ontwikkelde waarmee vrouwen zelf uitstrijkjes kunnen afnemen. Meijer promootte dit product op wetenschappelijke congressen en hield zijn belang geheim. Verder is de professor mede-eigenaar van biotechbedrijf Diassay, dat een virustest maakt die de Gezondheidsraad in zijn advies naar voren bracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden