Omstreden goeroe Deepak Chopra luistert congres over Alzheimer op
Er is grote verlegenheid ontstaan over de prominente rol van de omstreden Indiaas/Amerikaanse goeroe en alternatief genezer Deepak Chopra op een symposium over Alzheimer, begin juni in de beurs van Berlage in Amsterdam. Chopra propageert een therapie tegen Alzheimer op basis van Ayurveda, een 5000 jaar oude hindoeïstische gezondheidsleer.
Alzheimer Nederland, één van de organisatoren, benadrukt dat de klassieke geneeskunst geen enkel medicijn heeft gevonden dat de ziekte kan voorkomen, genezen of afremmen. 'Dat betekent dat we ook andere opties gedegen moeten onderzoeken om te kijken of we patiënten beter kunnen bijstaan', aldus Dinant Bekkenkamp van de wetenschappelijke afdeling van Alzheimer Nederland.
De Nederlandse hoofdspreker op het symposium, Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimercentrum, neemt op voorhand afstand van Chopra. 'Ik heb niets met dat alternatieve gedoe', zegt hij in een telefonische reactie. 'Ik hou mijn eigen verhaal en de rest kan mij gestolen worden.' Een andere gast, de Rotterdamse hoogleraar Management en Organisatie van de Ouderenzorg, Robbert Huijsman, gaat 'ondanks aarzelingen' op het symposium met Chopra in debat. 'Maar de westerse basishouding, ook bij mij, blijft: 'Eerst zien, dan geloven.'
De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) wil dat staatssecretaris Gezondheidszorg, Martin van Rijn, het symposium mijdt. De VtdK vindt Chopra een regelrechte charlatan die 'wartaal' uitslaat.
Therapie van Chopra
Het Alzheimersymposium wordt georganiseerd door de Fred Matser, een Nederlandse filantroop met New Age-sympathieën, Alzheimer Nederland en het adviesbureau Be Bright. Alzheimer Nederland benadrukt dat de therapie van Chopra door een gerenommeerde Amerikaanse Harvard-wetenschapper onderzocht gaat worden. Het gaat om neurowetenschapper Rudolf Tanzi die onder meer baanbrekend genetisch onderzoek heeft gedaan naar Alzheimer en die samen met Chopra het boek 'Superbrein' schreef. Ook Tanzi spreekt op het symposium in de Beurs van Berlage op 5 juni.
De therapie van Chopra is gebaseerd op onder meer een dieet (geen vlees), meditatie en een gezonde levensstijl. De Amerikaanse neuroloog Tanzi gaat onderzoeken wat het effect is van de therapie op de lichamelijke, geestelijke en spirituele gezondheid van gezonde vrijwilligers. Er wordt ook gekeken naar het effect op de vorming van alzheimereiwitten bij de proefpersonen.
Kwakzalverij?
De klinisch geriater Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc Alzheimer Centrum meent dat een 'lage dosering' van natuurgeneeswijzen, gezonde levensstijl en meditatie nooit kwaad kan. 'Het wordt hoog tijd dat we in Nederland dergelijke gemengde behandelingen gaan onderzoeken bij Alzheimer', aldus Olde Rikkert. Staatssecretaris van Rijn staat op het symposium gepland voor een spreekbeurt over integrale geneeskunde, waarbij klassieke en alternatieve inzichten gecombineerd worden. De Vereniging tegen de Kwakzalverij noemt dat 'moderne kwakzalverij'.