Omroep BNN laat Nederlandse hond klonen in Zuid-Korea

In Rotterdam loopt sinds kort een gekloonde hond rond. De buldog, Pipo, is een genetisch exacte kopie van de destijds 12-jarige hond Joep. De viervoeter werd op bestelling gemaakt in Zuid-Korea, op initiatief van BNN. De omroep wijdt er een reeks programma's aan.

De 12-jaar oude buldog Joep uit Rotterdam. Beeld Screenshot BNN
De 12-jaar oude buldog Joep uit Rotterdam.Beeld Screenshot BNN

Dierenbeschermingsorganisaties en diverse politieke partijen reageren verontwaardigd op de ontwikkeling. Het importeren van een gekloond dier uit het buitenland in de EU is weliswaar toegestaan, maar dierbeschermers vinden het onkies voor de dieren die in de opvang zitten te wachten op een nieuw baasje, betogen ze in De Telegraaf, de krant die het nieuws vanochtend naar buiten bracht. Het kostte de omroep volgens de krant 50 duizend euro om de hond te laten klonen.

De eigenaars van Pipo zijn volgens de krant in hun nopjes. De hond zou niet alleen uiterlijk, maar ook wat betreft karakter lijken op de inmiddels overleden originele hond. Bij klonen wordt een celkern van de ene hond met dna en al overgezet in een donor-eicel van een andere hond, waarna het geheel wordt ingebracht bij een draagmoeder tot er pups uit ontstaan.

'Pipo de kloon' is niet de eerste kloonhond in Europa. Zo loopt er in Londen een gekloonde tekkel rond, van een echtpaar dat een wedstrijd won van het Zuid-Koreaanse kloonbedrijf Sooam Biotech, dat de dieren maakt. In totaal kloonde dat bedrijf al honderden honden, waarvan overigens meer dan 200 voor de Zuid-Koreaanse politie.

Helemaal identiek is het eindproduct niet. Zo staat de kloon in de baarmoeder bloot aan andere biochemische signaaltjes dan de originele hond, wat grote verschillen kan geven. Uiteraard doorloopt het dier daarnaast een andere opvoeding. Ook is het dna strikt genomen niet helemaal identiek. Zo loopt Pipo rond met een klein beetje zogenoemd 'mitochondriaal' dna, dat onvermijdelijk meekomt van de donormoeder.

In het BNN-programma 'Klonen: wens of waanzin' gaan filosoof Bas Haring en programmamaakster Sophie Hilbrand de wereld rond om 'de stoflaag van het kloonverhaal af te blazen', aldus BNN. Na de geruchtmakende geboorte van 's werelds eerste gekloonde schaap Dolly, in 1997, is het immers 'eigenlijk best stil rondom klonen', vindt de omroep.

Daarom gaan Haring en Hilbrand in de VS kijken bij een veehouderij die met klonen werkt, en in Zuid-Korea bij de excentrieke kloonarts van huisdieren Woo Suk Hwang. Toen de Volkskrant dat laatste vorig jaar ook deed en het dna van een Britse gekloonde hond liet controleren, bleek het inderdaad te gaan om een volledig identieke kopie.

Een mens klonen, om bijvoorbeeld een overleden familielid te vervangen, zit er voorlopig niet in, zegt de Leidse hoogleraar ontwikkelingsbiologie Christine Mummery desgevraagd. 'In theorie is het misschien mogelijk. Maar de efficiëntie zou het grote bezwaar zijn.'

Zo leert de ervaring bij onder meer apen dat er al snel honderden eicellen nodig zijn voor één geslaagde kloon. Bovendien kunnen er ernstig misvormde mislukkelingen ter wereld komen, zegt Mummery.

Kloontechniek is de afgelopen twintig jaar vooral opgegaan in het 'gewone' repertoire van levenswetenschappers. Zo worden inzichten van het klonen volop gebruikt bij met name de kweek van cellen en weefsels om ziektes te bestuderen, en bij de fabricage van microben met nieuwe genetische eigenschappen.

De eerste aflevering van het BNN-programma wordt komende vrijdag uitgezonden.

Kijken in de kloonfabriek: Fikkie 2.0

Voormalig topwetenschapper Woo Suk Hwang geeft de honden van de rijken een tweede leven door ze te klonen. De Volkskrant nam al in het najaar van 2015 een kijkje in zijn 'kloonfabriek' in Seoul en bij het baasje van een gekloonde tekkel in Londen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden