Omdat is redengevend en oorzaakaanduidend

Volkskrantlezers vinden veel. En misschien wel het meest vinden ze iets van ons taalgebruik. Terecht?

Bart Koetsenruijter
null Beeld
Beeld

Wie

Fieteke de Kruijf uit Zwolle.

Wanneer

De krant van 8 december.

Wat

De Kruijf vraagt zich af of 'de Volkskrant misschien het juiste voorbeeld kan gaan geven' in het correct gebruiken van de voegwoorden omdat en doordat. Ze constateert een afname in het gebruik van doordat. En bovendien gingen we op deze plek zelf in de fout, volgens De Kruijf: 'In het stukje 'Spitsroede' had het gebruikt moeten worden volgens mij. U schrijft: 'Die betekenis is er in de loop der tijd gekomen, omdat een meerderheid...' In deze zin moet doordat staan in plaats van omdat.'

Heeft de lezer een punt?

Gedeeltelijk. Ze stelt dat omdat gebruikt moet worden als er een reden gegeven wordt. Is er sprake van een oorzaak, dan moet je doordat gebruiken.

Dat is een vaker gehoorde redenering van mensen die betreuren dat omdat en doordat door elkaar heen worden gebruikt. Vroeger gold inderdaad het strenge door De Kruijf beschreven onderscheid. Maar in 1997 schreef de Algemene Nederlandse Spraakkunst, de gezaghebbende bron voor dit soort taalkwesties: 'Omdat is redengevend en oorzaakaanduidend; doordat kan niet gebruikt worden voor zinnen die duidelijk redengevend zijn.' Dat is geen dwaze nuancering. Kijk maar naar de zin: 'De wedstrijd kon niet doorgaan, omdat de scheidsrechter onwel was geworden.' Daar is sprake van een oorzaak. Toch voelt het hier vreemd doordat te gebruiken.

In het door De Kruijff genoemde voorbeeld overigens, waar omdat strikt genomen niet fout is, had inderdaad beter doordat kunnen staan.

Is u een taalfout opgevallen in onze krant? Mail hem, met vermelding van de vindplaats, naar taal@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden