Oma’s chips

Heeft u oma al laten chippen? Dat wordt dan tijd. Nog een jaar of tien, zo las ik deze week in een boeiend rapport van het Rathenau Instituut, en de zorgomgeving wordt ‘intelligent’....

Maarten Keulemans

Handig. Oma valt om, en de schemerlamp sms’t om hulp. Oma vergeet haar pil, en haar bloed geeft het door aan de muur, waarna de muur er met een vriendelijke computerstem wat van zegt. Oma’s hart stopt, en een implantaat defibrilleert haar weer tot leven. Helemaal automatisch. Ik kan haast niet wachten tot ik oud ben.

Gelukkig dat het Rathenau Instituut de discussie nu al aanzwengelt. Want natuurlijk zijn er haken en ogen. Zal oma niet vreselijk vereenzamen, daar achter haar pratende muren? Hoe meer slimme snufjes, des te minder mensen over de vloer. En dan heb ik het nog niet eens over eventuele storingen. Er zal maar een softwarefout optreden waardoor die bij de oudjes ingebouwde defibrillatoren op hol slaan: het was nog lang onrustig in Huize Avondrood.

Er zit ook een luchtje aan de zorgflat. Het Rathenau-rapport draait namelijk helemaal om ambient intelligence – vrij vertaald, een gecomputeriseerde leefwereld. Die term werd in 1999 gelanceerd door Philips, als missie, en prijkt nu opeens op de kaft van het Rathenau-rapport. Wat dat betreft is het rapport, zonder dat het Rathenau Instituut er veel erg in lijkt te hebben, gewoon een reclamefolder voor Philips. Let’s make oma better. Deze toekomst werd mede mogelijk gemaakt door Philips.

Maar pratende muren en ingebedde chips zijn heus niet de enig denkbare toekomst. Ter vergelijking: in Japan, waar de vergrijzing nog veel harder toeslaat dan hier, verwacht men dat robots de klus zullen klaren. In Amerika legt men weer wat meer nadruk op medicijnen.

De waarheid zal straks wel ergens in het midden liggen. Of heel ergens anders natuurlijk. Zangerige technologische verwachtingen hebben namelijk één onhebbelijkheid: ze hebben de hardnekkige neiging om niet uit te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden