OM: Verhoor Tromp ging volgens de regels

Het verhoor van de Tuitjenhornse huisarts Nico Tromp ging volgens afspraken en er is rekening gehouden met zijn psychische gesteldheid. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagavond in een reactie op een brief van VPHuisartsen. Die organisatie stelde zaterdag vraagtekens bij onder meer de aanpak die het OM volgde in de zaak.

Beeld anp

Tromp diende in augustus een terminaal zieke patiënt 1000 milligram morfine toe, veel meer dan toegestaan. De patiënt overleed. De enorme hoeveelheid morfine die Tromp toediende, zorgde ervoor dat de IGZ Tromp op non-actief zette. Het OM begon een strafzaak tegen de arts die kort daarna zelfmoord pleegde.

De huisartsen vroegen zich af of het OM zich voldoende 'rekenschap heeft gegeven van de risico's van het optreden tegenover een uiterst kwetsbare huisarts'. Ook stelde VPHuisartsen dat er urenlange verhoren waren afgenomen, slechts één dag na de crisisopname van Tromp.

Volgens het OM is die laatste bewering onjuist. Tromp werd op 29 augustus opgenomen en werd pas op 13 september voor het eerst verhoord in het bijzijn van zijn advocate. In samenspraak met de advocate en psycholoog van Tromp duurden die verhoren maximaal 4 uur. Die afspraak is niet geschonden, aldus het OM. Er werden pauzes ingelast.

Agenten hielden rekening met de 'bijzondere situatie van de huisarts'. Tromp gaf bovendien te kennen 'zich in staat te voelen om te worden gehoord'.

Onafhankelijk onderzoek
Wouter van den Berg, de voorzitter van VPHuisartsen, is blij dat het OM reageert. 'Dat geeft aan dat ook zij goed begrepen willen worden en het geeft duidelijkheid.' Ook is hij blij dat er is overlegd met een psycholoog. Er blijven echter vragen, vindt de voorzitter. Zo is de vraag wanneer Tromp is ontslagen uit de crisisopvang. Dat kan best één dag voor verhoor zijn geweest, denkt hij.

Van den Berg blijft er dan ook bij dat er onafhankelijk onderzoek moet komen, vooral ook naar de gang van zaken bij het AMC en de IGZ. Die hebben Tromp mogelijk 'gecriminaliseerd', doordat niet met hem is overlegd na de melding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden