Olestra-chips doen dioxine verdwijnen

Dioxines, dibenzofuranen en pcb's zijn beruchte stoffen, onder meer doordat ze in het milieu maar traag afbreken en doordat ze zich ophopen in het vetweefsel van dier en mens....

Iedere Nederlander heeft dioxines en pcb's in zijn lijf en de moedermelk is er mee vervuild - volgens deskundigen overigens geen reden om geen borstvoeding te geven.

Dioxines gelden officieel als kankerverwekkende stof, maar acute verschijnselen van een dioxinevergiftiging treden alleen aan het licht bij een hoge belasting, zoals 23 jaar geleden het geval was na het ongeluk in de pesticidenfabriek van Bayer in Seveso (Italië). Sommige omwonenden kregen last van huiduitslag (chlooracne).

In zulke gevallen zou het prettig zijn de dioxinebelasting van het lichaam versneld te verlagen. Juist omdat dioxines en de andere stoffen zo 'vetminnend' zijn, blijven ze lang in het lichaam hangen: de halfwaardetijd - de tijd waarin de helft van de totale hoeveelheid van een stof het lichaam heeft verlaten - van de beruchtste dioxine, 2,3,7,8, TCDD, bedraagt ongeveer zeven jaar.

De chemische industrie die de schadelijke verbindingen ooit produceerde, draagt nu ook een oplossing voor het probleem aan: de synthetische vetvervanger olestra, die door het Amerikaanse voedings- en wasmiddelenconcern Procter en Gamble in haar chips wordt gestopt.

Onderzoekers van de universiteit van Bayreuth (Duitsland) melden in het oktobernummer van Chemosphere dat 25 gram olestra per dag (zo'n drie pakjes chips) de uitscheiding van pcb's en dioxines met een factor 1,5 tot 11 versneld. 2,3,7,8, TCDD verliet tweemaal sneller het lichaam.

En Oostenrijkse en Duitse artsen melden in The Lancet van 9 oktober hoe ze twee patiëntes met chlooracne door een hoge dioxinebelasting op het werk met olestra-chips behandelden. Ze constateren dat ze daarmee de halfwaardetijd van 2,3,7,8, TCDD van zeven naar anderhalf jaar terug konden brengen.

Ze geloven dat het succes van de 'behandeling' erop berust dat de vetminnende stoffen in het bloed sneller via de darmwand en de ontlasting het lichaam verlaten naarmate de concentratie vetten in de darm hoger is.

Olestra lijkt daarvoor een ideaal middel: de vetvervanger wordt namelijk niet door de darmen opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden