Oké!

Is het mogelijk dat een woord een hele natie in zijn greep houdt?..

Bas van Kleef

Dat is mogelijk en het woord is 'oké'.

In de betekenis van 'akkoord', 'afgesproken', 'mee eens'kenden we het al, maar 'oké' heeft er tal van betekenissen entoepassingen bij gekregen, en de bedoeling van de gebruiker moetblijken uit de intonatie waarmee 'oké' wordt uitgesproken. LezerJ.v.C. maakte het mee dat een jonger iemand hem naar zijnleeftijd vroeg. Op zijn antwoord '62', was de reactie: 'Oké!'

Hoezo 'oké'?, vroeg hij zich af. Dat is inderdaad de vraag,tenminste, als de spreker de bedoeling had door 'oké' te zeggenzijn instemming te betuigen met het feit dat J.v.C. 62 jaar oudis. Maar die bedoeling had de spreker natuurlijk helemaal niet,want met een gegeven kun je niet akkoord gaan. Dat neem je voorkennisgeving aan. De spreker kijkt daarentegen verrast op van hetfeit dat J.v.C. al 62 is, terwijl hij er jonger uitziet. Bij ditverrassings-'oké' ligt, om het te onderscheiden van hetinstemmings-'oké', de klemtoon op de tweede lettergreep, diebovendien langer wordt aangehouden.

Het oer-'oké', met de klemtoon op de eerste lettergreep, hadals nuttige functie dat het in zijn beknoptheid veelzeggend was.Het kon worden gebruikt in plaats van 'Als er verder geen vragenzijn, dan sluit ik hierbij de vergadering, ik dank eenieder voorzijn aanwezigheid en volgende week zien we elkaar weer, opdezelfde tijd.' Als je zoiets kunt vervangen door één woord,ben je efficiënt bezig met taal en tijd. Met vermoedelijk datdoel voor ogen is 'oké' nu aan zijn opmars bezig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden