ColumnIonica Smeets

Of ik de hele dag aan getallen denk? Welnee

null Beeld
Beeld

Om 6.59 uur gaat mijn wekker, zo heb ik gelijk het gevoel goed bezig te zijn omdat ik al voor zeven uur uit bed ben.

Bij het ontbijt vraagt mijn dochter over hoeveel nachtjes ze jarig is. Dat blijken er 274.

Bij het station zet ik mijn fiets naast een rijtje SwapFietsen. Ik tel zo negentien van die blauwe voorbanden - soms lijkt het alsof elke student inmiddels zo’n huurfiets heeft. De goedkoopste kost iets van 14 euro per maand. Ik grinnik in mezelf weer om Jaap van Zessen die grapte dat je aan al die SwapFietsen kunt zien dat studenten echt bijles statistiek nodig hebben.

Even later zit ik in treinstel 8709. Zou dat een priemgetal zijn? O nee, het is deelbaar door drie want de losse cijfers tellen op tot 24. Ha, dat lukt wel uit mijn hoofd, 8709 is natuurlijk 3 maal 2903. En dat laatste is wél een priemgetal - volgens WolframAlpha op mijn telefoon.

Tijdens een juryvergadering moeten we één winnend project kiezen, maar het valt ons op dat sommige juryleden bijna alle voorstellen de maximale vijf punten geven, terwijl anderen alleen hun favoriet de volle punten geven. Zou het misschien eerlijker zijn om over te stappen op een songfestival-systeem waarbij iedereen precies één keer douze points mag uitdelen?

Terug op het station haal ik bij de drogist nieuwe dagcrėme, de mijne kost €24,29 maar een groot bord kondigt een actie aan: ‘1 + 1 gratis’. Ik kan eigenlijk ook wel reinigingslotion gebruiken, maar die kost slechts €7,49. Ha, als ik de tweede gratis krijg, dan neem ik natuurlijk iets duurders. Dus pak ik een tweede pot dagcrème mee. Tot mijn verbazing zie ik op de bon dat de aanbieding wordt verrekend als 50 procent korting op de prijs van elk product. Misschien had ik dan liever toch die lotion gekocht.

Terug op de universiteit moet ik 572 woorden schrappen uit een wetenschappelijk artikel - want dat zijn de regels van het tijdschrift waar we het naartoe willen sturen. Maar een collega wees me laatst op een ander tijdschrift waarbij de gemiddelde lengte van hun artikelen groter was dan de maximaal toegestane lengte volgens hun eigen richtlijnen.

’s Avonds ga ik zwemmen, veertig baantjes van 25 meter - precies 1 kilometer. Begin dit jaar volgde ik een cursus borstcrawl en ik ben nog niet erg onder de indruk van mijn eigen tempo en techniek. Als ik op topsnelheid sprint, doe ik net iets minder dan een halve minuut over één baantje. Ter vergelijking: Maarten van der Weijden traint voor de elfstedentocht en zwom vier keer achter elkaar 50 kilometer. In totaal kostten die 200 kilometer hem 57 uur en 7 minuten - dat is ongeveer 26 seconden per 25 meter. Oftewel: zijn gemiddelde snelheid over een freaking elfstedentocht is hoger dan mijn topsnelheid in één baantje.

Om 22.22 uur lig ik in bed en gaat het licht uit.

Mensen vragen me soms of ik de hele dag aan getallen denk. Welnee. Ik slaap ook weleens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden