Oegandese vrouw overleden aan het aan ebola verwante marburgvirus

Een 50-jarige vrouw uit Oeganda is vorige week overleden aan de gevolgen van een besmetting met het beruchte marburgvirus, dat verwant is aan het ebolavirus. Dat heeft de Oegandese minister van Volksgezondheid donderdag bekend gemaakt. De vrouw stierf in een ziekenhuis waar ze zich had gemeld met hoge koorts en ernstige inwendige bloedingen. Na haar dood werd in haar lichaam het virus gevonden.

Tegen het marburg virus bestaat geen vaccin of medicijn. Foto anp

De vrouw was ziek geworden nadat ze haar broer had verzorgd die vorige maand overleed aan vergelijkbare ziekteverschijnselen. De man was jager en werkte in gebieden waar in grotten veel fruitetende vleermuizen voorkomen. Die dieren vertonen zelf geen symptomen van de ziekte maar zijn verspreiders van het dodelijke virus.

Het ebola-virus teisterde drie jaar geleden West-Afrika, met meer dan tienduizend sterfgevallen tot gevolg. Zowel dat virus als het marburg-virus leiden na een infectie tot koorts, spierpijn, ernstige diarree en in een later stadium tot hevige interne bloedingen en uitval van organen.

Ook tegen het marburgvirus bestaat geen vaccin of medicijn. Het sterftecijfer na infectie varieert maar kan oplopen tot bijna 90 procent van de patiënten, aldus wereldgezondheidsorganisatie WHO. De ziekte wordt van mens op mens overgedragen door contact met lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde patiënten, zoals bloed, braaksel of speeksel. Vaak zijn begrafenisrituelen bron van besmetting gezien rouwenden de dode aanraken, aldus de WHO. De overleden Oegandese vrouw had meegeholpen bij het begraven van haar broer.

Negen jaar geleden overleed een 40-jarige Nederlandse vrouw in het Leidse LUMC aan het marburgvirus. Ze had het virus in Oeganda opgelopen, waarschijnlijk toen ze een vleermuisgrot bezocht. De WHO raadt bezoek van die grotten sindsdien af. Drie jaar geleden had Oeganda voor het laatst te maken met het marburgvirus, toen een jonge laborant uit een ziekenhuis in de hoofdstad Kampala eraan overleed.