Obama roept in Hawaii het grootste zeereservaat ter wereld uit

Hawaii krijgt het grootste beschermde mariene natuurgebied ter wereld. President Obama heeft de omvang van het Papahanaumokuakea Marine National Monument vergroot. Daardoor krijgt het natuurreservaat een omvang van meer dan 1,5 miljoen vierkante kilometer. Dat is ongeveer 36 keer de oppervlakte van Nederland. Papahanaumokuakea wordt door Obama's maatregel vier keer zo groot als voorheen.

Beeld CC BY-SA 3.0 IGO

Tot nu toe was het Natural Park of Coral Sea in het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië als grootste zeereservaat ter wereld.

Het gebied omvat tien eilanden en atollen van de Hawaii-archipel en huisvest diverse zeedieren, waaronder zeldzame zeeschilpadden en de met uitsterven bedreigde Hawaiiaanse monniksrob.

Door het besluit van Obama worden commerciële activiteiten, zoals visserij en olieboringen, verboden in het uitgebreide zeereservaat. De inheemse bevolking mag wel nog vissen en wetenschappelijk onderzoek is toegestaan met een federale vergunning.

Handhaving en controle

Wetenschappers reageren enthousiast op de beslissing, maar zeggen dat dit slechts de eerste stap is. Handhaving en controle zijn nodig om de biodiversiteit in dit gebied te behouden.

Uit een studie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature bleek dat 60 procent van de onderzochte beschermde zeegebieden ecologisch identiek waren aan beviste gebieden. Succesvolle zeereservaten waren langer dan tien jaar beschermd en hadden een strikte handhaving.

'In veel landen wordt een marien gebied alleen op papier beschermd. Er is dan geen geld om het gebied te patrouilleren', zegt marien bioloog Bert Hoeksema van Naturalis.

Een beschermde status en handhaving daarvan zijn slechts een deel van het verhaal.'Men mag niet vergeten dat de zeereservaten geen geïsoleerde gebieden zijn', waarschuwt Hoeksema, 'De effecten van klimaatverandering en milieuvervuiling zijn overal merkbaar, ongeacht of een gebied een beschermde status heeft of niet.'

Sinds 2014 zijn er meer dan 6500 mariene natuurgebieden waardoor ongeveer twee procent van het totale oceaanoppervlak beschermd is. Het Marine Conservation Institute streeft naar minstens 30 procent tegen 2030.

Klimaatverandering

Met zijn beslissing wil president Obama ook meer aandacht vestigen op de dreiging van klimaatverandering. De strijd daartegen moest een belangrijk thema worden tijdens het presidentschap van Obama, maar veel van zijn voorstellen werden door de Republikeinse meerderheid in het congres tegengehouden.

Dankzij de Antiquities Act uit 1906 kan Obama wel stukken land en zee die deel uitmaken van het Amerikaans grondgebied tot beschermd gebied verklaren. Tijdens zijn presidentschap heeft Obama meer dan twee miljoen vierkante kilometer Amerikaans grondgebied een beschermde status bezorgd.

In 2006 wees president George W. Bush het Hawaiiaanse gebied aan als natuurreservaat onder de naam Northwestern Hawaiian Islands Marine National Monument. Later werd het vernoemd naar Papahanaumoku en Wakea, de Hawaiiaanse goden voor lucht en aarde. In 2010 werd het natuurgebied door UNESCO erkend als werelderfgoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden