Obama laat snelste computer ter wereld bouwen

De Verenigde Staten willen 's werelds snelste computer bouwen. De Amerikaanse president Obama heeft opdracht gegeven om de supercomputer te bouwen voor 2025.

Obama.Beeld afp

De supercomputer zou twintig keer sneller moeten zijn dan de huidige snelste machine, gebouwd in China. Dat is de Tianhe-2, die bijna twee keer zo snel is als de huidige snelste Amerikaanse concurrent. De Tianhe-2, oftewel Melkweg 2, bekleedt deze plek al sinds 2013 en kan 33,36 petaflops aan berekeningen per seconde doen. Een petaflops staat voor een miljoen miljard.

De nieuwe computer van Obama zou in staat moeten zijn een triljoen berekeningen per seconde te maken, een cijfer dat bekend staat als een exaflops. Flops staat voor floating point operations per second (zwevendekommabewerkingen per seconde) en wordt gebruikt om de rekenkracht van CPU's aan te duiden.

Een commissie genaamd de National Strategic Computing Initiative (NSCI) zal worden opgericht om de bouw van de Amerikaanse supercomputer te coördineren.

Gepersonaliseerde geneesmiddelen

De nieuwe machine zal worden ingezet om berekeningen te maken met grote datasets en om complexe simulaties uit te voeren. De computer kan bijvoorbeeld worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en kan helpen bij de ontwikkeling van gepersonaliseerde geneesmiddelen.

Ook kan de supercomputer helpen bij projecten van ruimtevaartorganisatie NASA, zo valt te lezen in een blogpost op de website van het Witte Huis. Zo kan de computer NASA bijvoorbeeld helpen met het bouwen van gestroomlijnde vliegtuigen zonder de noodzaak voor uitgebreide tests in een windtunnel en langetermijnvoorspellingen over klimaatverandering maken.

De wedloop om als eerste land een exaflops-supercomputer te bouwen is in volle gang. Japan is in 2014 begonnen met de bouw van een supercomputer met een rekenkracht van één exaflops. Het Franse Commissariaat voor Alternatieve en Atoom Energie (CEA) werkt samen met een aantal Europese partners aan een exaflops supercomputer, die zij in 2020 hopen op te leveren. Hier is een technologische doorbraak voor nodig, vooral vanwege het overmatige elektriciteitsverbruik van de supercomputer.

IBM zei in 2010 al dat het tegen 2020 mogelijk zou moeten zijn om exaflops-computers te bouwen.

Supercomputer Hermit in Stuttgart.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden