Nu prikken helpt straks misschien

HOOIKOORTS? VOOR DE BERK IS HET AL TE LAAT...

De winter die niets voorstelde, is op zijn retour.

De knoppen in bomen, struiken en kruiden staan strak, en zodra die openbarsten is het mis. Niezen. Kriebelogen. Jeuk. Ofwel hooikoorts.

Voor gepaste maatregelen is het al bijna te laat. 'Voor de berk ís het te laat', zegt prof. dr. Huub Savelkoul, verbonden aan het allergiecentrum Wageningen. 'Wie nu begint met een kuur kan mogelijk bescherming krijgen tegen stuifmeelkorrels van grassen.'

Savelkoul doelt op een zogenoemde snelle hyposensibilisatiekuur. Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen), huidschilfers van huisdieren en organismen als huisstofmijt en schimmels.

Het eiwit in die stoffen leidt tot het vrijmaken van een stof in het lichaam die aanleiding geeft tot de klachten. Door het lichaam geleidelijk aan pollen en stof te wennen, bestaat de kans dat in mei en juni, als de grassen bloeien, de lichamelijke problemen uitblijven.

'Als iemand voor een snelle behandeling kiest, dan kan er in twee tot drie maanden enig resultaat worden geboekt', zegt Savelkoul. 'Wil je echt van de allergie afkomen, moet je dit drie tot vijf jaar volhouden.'

Bij de kuur, die al vele jaren wordt aangeboden, stelt de allergoloog eerst vast voor welke pollen iemand gevoelig is. Er worden twintig tot vijftig extracten op de rug aangebracht van stoffen die een allergische reactie kunnen oproepen. Na een minuut of twintig is duidelijk of de berk de boosdoener is, of Engels raaigras, of de berk én het raaigras - als iemand pech heeft.

Daarna begint de behandeling. Eerst wordt onder de huid een minieme hoeveelheid van het pollenextract geïnjecteerd. De hoeveelheid verschilt per soort allergie en per behandelaar.

In het snelle traject moet de patiënt twee dagen later terugkomen. Als er geen klachten zijn, dan wordt de dosis verdubbeld, een paar dagen later weer, enzovoorts. Afhankelijk van de soort pollen wordt dan een bepaalde maximale hoeveelheid ingespoten en raakt het lichaam in een week of zes getraind. Als de pollen in het voorjaar door de lucht gaan zweven, is er niets, of liever gezegd, minder aan de hand.

Niet iedereen doet het zo snel. Vincent Nauman (17) uit Vlaardingen is al ruim een jaar bezig met zo'n kuur.Hij begon in december 2003 en plukte in de zomer van 2004 de eerste vruchten van zijn wekelijkse gang naar het ziekenhuis.

'Vroeger gebruikte ik pilletjes en een neusspray, maar dat was het niet. Ik kreeg een verstopte neus en last van mijn ogen. Soms was het zo erg dat ik alleen naar huis wilde.' Ook het aaien van een dier kon hij maar beter laten. 'Nu gaat dat allemaal een stuk beter.'

Via de huisarts kwam hij bij de allergoloog die besloot onmiddellijk te beginnen. Nauman moest elke donderdag naar het ziekenhuis voor twee injecties per keer. Een in de linkerarm tegen de pollen en een in de rechter tegen de mijt. Nu hoeft hij nog maar één keer in de maand. De scholier is er enorm enthousiast over. 'Goed te doen hoor, ik moet nog een paar jaar.'

Veel allergologen werken op dit tragere ritme. Irene Licht, werkzaam in Schiedam en Hellevoetsluis, biedt tevens een snelle kuur aan van zes weken. 'Daar mag je geen wonderen van verwachten', zegt ze. 'Ik begin bij voorkeur in september.' Met al die zachte winters, is haar ervaring, komt de natuur eerder tot bloei, en moet de therapie dus eerder beginnen.

De resultaten van deze werkwijze zijn goed. Onderzoeker Hans de Groot van het Erasmus MC in Rotterdam schat dat 80 tot 90 procent van de patiënten na drie tot vijf jaar van de allergie afkomt.

De kosten zijn niet hoog en worden vergoed door de verzekering. Het pollenextract kost ruim 200 euro per fles en is voldoende voor een aantal behandelingen. Verder moet de arts worden betaald die de injecties geeft en de controles doet. 'Met enige honderden euro's per jaar ben je klaar, vergelijkbaar met de kosten als je in het pollenseizoen met medicijnen in de weer bent', schat Licht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden