nieuwswestnijlvirus

Nu dat weer: Westnijlvirus vestigt zich in Utrecht

Alsof het coronavirus nog niet genoeg was. Voor het eerst is het Westnijlvirus opgedoken in Nederland, om precies te zijn: bij een grasmus in de regio Utrecht. Omdat dit geen trekvogel is, heeft het dier het virus waarschijnlijk in Nederland zelf opgelopen.

Tonie Mudde
De grasmus. Beeld Ullstein bild via Getty Images
De grasmus.Beeld Ullstein bild via Getty Images

Het virus kan ook mensen besmetten. Bij ongeveer 1 op de 5 leidt dat tot griepachtige klachten. In zeldzame gevallen ontstaan er neurologische problemen, waaraan men zelfs kan overlijden. Berucht is het virus van de theorie dat de ziektekiem in 323 voor Christus Alexander de Grote zou hebben gedood.

‘Dit komt niet onverwacht. We zijn hier al tijden op voorbereid', zegt viroloog Chantal Reusken (RIVM). Het virus rukt immers al tientallen jaren op in Europa. Sinds 2018 blijkt het zich te hebben gevestigd in Duitsland, waar het zelfs in de noordelijke havenstad Hamburg is aangetroffen.

De verspreiding verloopt via muggen, die het virus oplopen als ze zich voeden aan besmette vogels. Vervolgens kunnen de muggen weer andere vogels besmetten, maar ook bijvoorbeeld paarden en mensen. ‘Mensen raken per ongeluk geïnfecteerd. Dit is een vogelvirus', zegt Reusken.

Antistoffen tegen virus

Het is overigens nog de vraag of het virus zich nu echt heeft gevestigd in ons land, benadrukt de RIVM-expert. Denkbaar is immers ook dat het virus de winter niet doorkomt en weer uitdooft. Al eerder werden bij meerkoeten antistoffen gevonden tegen het virus.

Er is een hele reeks factoren nodig voordat het virus zich in onze contreien kan voortplanten, legt Reusken uit. Het warmere klimaat kan bijdragen: de lichaamstemperatuur van muggen wordt dan warmer, waardoor het virus zich beter kan vermeerderen en muggen sneller virus afscheiden.

‘Ik houd er niet zo van om overal het klimaat bij te halen', zegt Reusken. ‘Maar in dit geval is klimaatverandering echt een van de factoren die een rol speelt.’

Toevallige ontdekking

De besmette grasmus werd gevonden door One Health Pact, een consortium van onderzoekers gecoördineerd door Erasmus MC. Doel van het consortium is om de komst van exotische virussen zo snel mogelijk te detecteren.

Een toevallige ontdekking, benadrukt Reusken. ‘Zelf zou ik mijn geld hebben gezet op een dode roofvogel in de dierentuin, waarna uit een autopsie blijkt dat het virus in het spel is. Dat zijn toch meestal de plekken waar je dit virus voor het eerst vindt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden