Nooit meer ruzie met de ketchupfles

Het behoort tot de kleine keukenergernissen: het laatste restje ketchup dat maar niet uit de fles wil komen, waarop het broodmes driftig ter hand genomen wordt om de plastic hals van de flacon te zagen. Iets oudere lezers herinneren zich de reclame voor Zwarte Kip Advocaat ('Zwarte Kip, Lekker Langzaam').

Een still uit een video van LiquiGlide: nooit meer gedoe over het laatste restje ketchup. Beeld LiquiGlide.com
Een still uit een video van LiquiGlide: nooit meer gedoe over het laatste restje ketchup.Beeld LiquiGlide.com

Gelukkig zijn er knappe koppen die voor elk probleem een oplossing bedenken: LiquiGlide, een bedrijf van een hoogleraar van het befaamde Amerikaanse MIT (slogan: 'Slippery Surface Solutions'), heeft een coating ontwikkeld die de binnenzijde van verpakkingen permanent glad en nat maakt, waardoor de inhoud netjes naar de hals glijdt als de verpakking op haar kop gehouden wordt.

De oorzaak is dat vloeibare substanties enigszins blijven plakken aan de verpakkingswand. De remmende werking daarvan remt vervolgens ook weer de vloeistoflaag daarboven, en die weer de laag daarboven. In een volle fles stroomt de ketchup binnenin de hals nog wel naar buiten, maar hoe minder er over is, des te meer vat de remmende hals op de resterende ketchup heeft.

Door de poreuze wand op te vullen met een gladde, sterk waterafstotende coating, wordt de weerstand opgeheven en glijdt alle ketchup tot het laatste restje naar buiten, blijkt uit een filmpje op de website van de New York Times.

Glijmiddel
Dergelijke hydrofobe coatings bestonden al, maar deze zijn gevoelig voor kleine beschadigingen en verliezen hun werking als ze langdurig aan bepaalde vloeistoffen worden blootgesteld. Het glijmiddel dat de Amerikanen hebben ontwikkeld, hecht zich sterk aan het verpakkingsmateriaal, maar stoot water juist af. De samenstelling ervan houden de onderzoekers wijselijk voor zich.

Een bedrijf heeft inmiddels een licentie genomen op de vinding en gebruikt het voor de productie van lijmflacons. De coating moet helpen bij het terugdringen van restafval, zeggen de ontdekkers. Volgens een test van een Amerikaanse consumentenorganisatie blijft tot 15 procent van vloeibare substanties achter in de tubes, blikken of flessen.

Het glijmiddel is volgens de onderzoekers geschikt voor toepassing in voedingsverpakkingen. Volgend jaar moet de eerste supergladde mayonaisefles op de markt verschijnen, een jaar later volgt de eerste tandpastatube. Weinig verrassend: volgens de New York Times is met name de ketchupindustrie zeer geïnteresseerd.

Wat te doen met het restje onderin de fles? Beeld ANP
Wat te doen met het restje onderin de fles?Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden