Tech

Nooit meer je spullen kwijt? De slimme sleutelhangers van Apple en Samsung

Smartphonegiganten Apple en Samsung hebben zich op de slimme sleutelhangers gestort, waarmee je kwijtgeraakte sleutels en andere voorwerpen snel terugvindt. Hoe (goed) werken die?

Laurens Verhagen
null Beeld Willem de Haan
Beeld Willem de Haan

Slimme sleutelhangers (of tags) zijn al een tijdje op de markt, maar sinds Apple en Samsung zich op het fenomeen hebben gestort, worden ze echt interessant voor de massa. Het gaat om apparaatjes voorzien van een batterij en chip die via bluetooth hun locatie doorgeven.

Dat bluetooth-signaal kan door andere apparaten in de buurt, zoals mobiele telefoons, worden opgepikt. Op die manier kan de eigenaar van het verloren object aan de sleutelhanger achterhalen waar dit zich bevindt. Een kaart geeft aan wat de laatst bekende locatie is geweest, op basis van het signaal van apparaten in de buurt.

Het bedrijf Tile maakt al zo’n acht jaar dit soort bluetoothtrackers die aan portemonnee, sleutels of tas kunnen worden bevestigd. Maar met de komst van Apple en Samsung zijn de trackers van Tile en andere minder bekende aanbieders in één klap achterhaald. Hoe zit dat?

Zowel de AirTag van Apple als de SmartTag+ van Samsung maakt naast bluetooth gebruik van een andere draadloze technologie: ultra-wideband (UWB). Dat werkt veel nauwkeuriger dan bluetooth. Waar bluetooth geschikt is om grofweg te laten zien waar een verloren item is, leidt UWB de eigenaar naar de exacte locatie. Ideaal voor de verloren sleutelbos die ergens tussen de bank is terechtgekomen. Zowel Samsung als Apple heeft daarvoor een app op de telefoon die de eigenaar snel naar de tag leidt. Dat gaat via een digitale variant van het oude kouder/warmer-spel. Tile vindt voorwerpen uiteindelijk ook wel, maar dat gaat puur op geluid door de tag een melodietje te laten afspelen.

Samsung SmartTag+ (40 euro, 65 euro per twee)

De SmartTag van Samsung Beeld Samsung
De SmartTag van SamsungBeeld Samsung

Samsung was Apple een paar maanden geleden te snel af met de introductie van de SmartTag. Die werkte nog zonder ultra-wideband. De opvolger doet dat wel. Het is een plastic vierkantje, helaas aan de grote kant voor een sleutelhanger. Wie alle mogelijkheden inclusief UWB wil benutten, is aangewezen op een recent toptoestel van Samsung: de Galaxy Note20 Ultra, Galaxy S21+, Galaxy S21 Ultra of Galaxy Z Fold2. Sowieso werkt de SmartTag alleen met Samsung-apparatuur. Bij voorloper Tile is dat anders; die trackers zijn zowel met Android-toestellen als met iPhones te gebruiken.

Het koppelen van de tag aan een Samsung-toestel gaat eenvoudig. Daarna moet er nog een app worden geïnstalleerd: SmartThings Find. Deze bevat een kaart waarop de laatst bekende locatie van de tag staat aangegeven. Ook kan de eigenaar een geluid laten afspelen of naar de tag toe navigeren.

De sleutelhanger van Samsung kan nog wat meer dan spullen terugvinden. Wie dat wil, kan hem koppelen aan slimme apparaten in huis. Op die manier dient het apparaatje ook als bediening voor bijvoorbeeld een lamp.

+ Geen extra accessoires nodig

+ Ook te gebruiken als afstandsbediening

- Werkt alleen met Samsung

- Minder waterdicht

- Kleiner netwerk van aangesloten apparaten

Apple AirTag (35 euro, 119 euro per vier)

null Beeld EPA
Beeld EPA

De AirTag van Apple lijkt in veel opzichten op de concurrent uit Zuid-Korea, maar wijkt op details af. Allereerst het uiterlijk: geen dof plastic ding, maar een glimmende ronde button met het Apple-logo. Wie dat wil, kan er een eigen logo of tekst op laten graveren. Overigens is het met het glimmende uiterlijk snel gedaan: binnen mum van tijd zitten er krassen op de AirTag.

Het koppelen van de Samsunghanger was al eenvoudig, maar Apple weet zo’n proces altijd nog net even wat soepeler te laten verlopen. Daarna gaat alles met de ‘Zoek mijn’-app, die standaard op iPhones zit en die ook wordt gebruikt om de andere Apple-apparaten van de eigenaar op een kaart weer te geven. Wie UWB wil gebruiken, moet net als bij Samsung in het bezit zijn van een recent toestel. In het geval van Apple is dat een iPhone 11 of later.

De grote troef van Apple is het netwerk van andere Apple-apparatuur. Waar Samsung het moet doen met wereldwijd 70 miljoen apparaten die helpen met vinden, zijn dat er bij Apple liefst 1 miljard. Hoe groter het netwerk, hoe sneller een verloren object wordt gelokaliseerd. Een korte test, waarbij een AirTag en een SmartTag+ tegelijk onder een bankje van station Naarden Bussum worden gelegd, wijst dat ook uit.

De AirTag wordt grofweg om de tien minuten door het signaal van een andere iPhone opgepikt. Bij de Samsung-tag duurt het veel langer voordat die voor het eerst contact legt met een Galaxy-toestel: ruim twee uur. De AirTags hebben bovendien nog een extra kans om teruggevonden te worden. Wie een modern mobieltje (voorzien van een zogenoemde NFC-chip) er fysiek tegenaan houdt, krijgt een pop-up met contactinformatie. Dat werkt dus ook met een Samsung, Huawei of ander toestel. Andersom is dat niet het geval: wie een iPhone tegen een SmartTag+ houdt, ziet niets gebeuren.

Apple heeft tot slot veel aandacht voor de privacy, wat logisch is met zo’n James Bond-achtig trackingapparaat. Net als bij Samsung worden de signalen tussen een tracker en een mobieltje in de buurt anoniem uitgewisseld. Apple heeft er daarnaast voor gezorgd dat iPhonebezitters een waarschuwing op hun scherm krijgen als er een AirTag met ze meereist die niet aan dat mobieltje is gekoppeld. Op die manier kun je niet worden gevolgd zonder dat je het weet. Maar dit werkt alleen met andere iPhones. Wie geen iPhone heeft, krijgt ook geen waarschuwing. Opletten dus of er geen onbekend glimmend schijfje ergens met je meereist.

+ Compact

+ Wordt snel gevonden

+ Veel aandacht voor privacy

- Extra (dure) accessoires nodig

- Werkt alleen goed met Apple

Pionier Tile lijkt ondertussen het kind van de rekening te worden. Niet voor niets klaagde de topman van het bedrijf onlangs nog over Apple. Graag zou Tile toegang hebben tot de UWB-chip in iPhones, zodat ook Tile-trackers van deze draadloze technologie gebruik kunnen maken. Dat weigert Apple. ‘Ze hebben een concurrerend product gelanceerd en profiteren van die technologie waarmee ze dingen kunnen doen die ons product niet kan’, aldus de gefrustreerde topman in een interview.

Dit is ook precies het grote nadeel van zowel de Samsung- als de Apple-hangers: ze werken alleen binnen het eigen systeem. Ongetwijfeld zijn daar allerlei goede redenen voor te bedenken, maar voor de consument is het jammer. De keuze is daarmee vrij eenvoudig. Heb je een iPhone, dan is de AirTag de beste keuze. Heb je een moderne Galaxy, dan de SmartTag+.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden