'Nooit meer hoofdpijn bij kijken 3D-films'

Een 3D-film als Avatar of een 3D-game kan bij zo‘n 20 procent van de bevolking hoofdpijn en geïrriteerde ogen veroorzaken.

Van onze verslaggever Wim Wirtz

Dat geldt met name voor mensen van wie de zogenoemde oogsamenwerking minder goed is. Zij vormen in de hersenen minder makkelijk één beeld van wat ze met beide ogen zien, vaak zonder dat ze het weten.

Dat blijkt uit onderzoek van de promovendus Marc Lambooij (TU Eindhoven) en optonetrist Marten Fortuin (Hogeschool Utrecht). Het was al bekend, zegt Lambooij, dat 20 procent van de bevolking een minder goede oogsamenwerking heeft en dan men daar last van kan krijgen bij stress. 'Maar niet dat dat ook kan gebeuren bij 3D-beelden.'

In een 3D-lab van de TU ontwikkelden Lambooij en Fortuin een eenvoudige leestest voor op het beeldscherm. Daaruit kan worden afgeleid hoe groot de kans is dat iemand last krijgt van hoofdpijn of geïrriteerde ogen bij het kijken naar 3D-beelden.Met de uitslag van die test zou het ‘kijkcomfort’ op de 3D-tv kunnen worden aangepast.

Leestest

Voorlopig is dat nog toekomstmuziek, al hopen beide onderzoekers wel dat hun leestest geïmplementeerd gaat worden in 3D-tv’s. De uitslag van de test zou dan in het toestel ook automatisch vertaald kunnen worden in een optimaal ‘kijkcomfort’. Daarbij wordt het beeld op het scherm aangepast aan de kijker, zodat ‘kijkklachten’ kunnen worden voorkomen.

‘De oorzaak van de klachten’, zegt Lambooij, ‘zit vooral in de diepte van de 3D-beelden. Een combinatie van extreme diepte en beweging is funest. Als je minder diepte kunt aanbrengen, zou dat al kunnen helpen.’ De onderzoekers hebben ook aangetoond dat kijkers met een goede oogsamenwerking last kunnen krijgen van 3D-beelden. Hoe dat in de bioscopen kan worden tegengegaan moet volgens hen nog worden onderzocht.

Bioscoopbezoekers kijken met 3D-brillen naar de fil Avatar. (Reuters) Beeld
Bioscoopbezoekers kijken met 3D-brillen naar de fil Avatar. (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden