Nobelprijswinnaars tegen Greenpeace: stop met campagne tegen gentech
Greenpeace moet ophouden met zijn campagne tegen genetisch veranderd voedsel. Dat schrijven meer dan honderd Nobelprijswinnaars in een open brief, waarin zij de milieuorganisatie hard aanvallen en beschuldigen van het verspreiden van onjuiste informatie over de vermeende gevaren van gentechgewassen. De Nederlandse afdeling van Greenpeace ziet geen reden haar verzet tegen de gentechnologie in de voedselproductie op te geven.
Volgens de ondertekenaars, onder wie de Nederlandse natuurkundige Gerard 't Hooft, worden wetenschappelijke feiten stelselmatig genegeerd door Greenpeace en andere organisaties die zich verzetten tegen genetisch gemodificeerd voedsel. Ze zouden een verdraaid beeld scheppen van de risico's, voordelen en effecten van de innovaties op het gebied van de biotechnologie. Die innovaties zijn gericht op het verhogen van de voedselproductie voor de groeiende wereldbevolking en het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Gouden rijst
'Wetenschappelijke en regelgevende organen over de hele wereld hebben herhaaldelijk en consequent ondervonden dat gewassen en voedselproducten die zijn verbeterd met biotechnologie even veilig, zo niet veiliger zijn dan die gewassen en voedselproducten die met andere methoden zijn geproduceerd', zo staat in de brief, die is verspreid via de website supportprecisionagriculture.org. 'Nooit is bevestigd dat de consumptie van deze producten negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen of dieren.'
De wetenschappers hekelen met name het verzet van Greenpeace tegen genetisch gemodificeerde rijst, de zogenoemde gouden rijst. Die helpt volgens hen ziekten te voorkomen die worden veroorzaakt door een gebrek aan vitamine-A. In Aziatische en Afrikaanse ontwikkelingslanden bezwijken jaarlijks 1 tot 2 miljoen mensen, vooral kinderen, aan deze ziekten.
Verzet gebaseerd op emotie
De ondertekenaars - medici, chemici, natuurkundigen en economen - doen een beroep op regeringen om afstand te nemen van de campagne van Greenpeace tegen gouden rijst. 'Verzet gebaseerd op emotie en dogma en dat wordt weersproken door feiten moet stoppen. Hoeveel arme mensen moeten nog sterven voordat we dit erkennen als een 'misdaad tegen de mensheid'?'
De brief van de Nobelprijswinnaars is voor Greenpeace geen aanleiding zijn standpunt over gentechvoedsel te wijzigen, laat campagneleider Herman van Bekkem weten. De praktijk van de afgelopen twintig jaar heeft volgens hem de nadelige effecten van de gentechnologie in de landbouw duidelijk aangetoond: niet minder, maar meer gebruik van bestrijdingsmiddelen, het oprukken van monoculturen, hogere zadenprijzen voor boeren en een zwaardere belasting van het milieu. 'Dat is niet de richting die de landbouw op moet. Wij streven naar een ecologisch verantwoorde landbouw met meer diversiteit en minder bestrijdingsmiddelen.'
Onderzoek naar veiligheid
De heilzame werking van gouden rijst, een ras dat in de jaren negentig werd ontwikkeld in Zwitserland, is volgens Van Bekkem niet bewezen. Greenpeace beschouwt gouden rijst als een 'Trojaans paard' dat door de industrie wordt gebruikt om dit getechgewassen geaccepteerd te krijgen. Tot nu toe wordt dit gewas nog nergens op grote schaal commercieel verbouwd. Het onderzoek naar kwaliteit en veiligheid van gouden rijst gaat nog door.
Wereldwijd worden op miljoenen hectaren landbouwgrond genetisch gemodificeerde gewassen geteeld. De belangrijkste producten zijn maïs, soja, katoen en koolzaad. Op kleinere schaal worden ook veranderde suikerbieten, papaya's en aardappelen geteeld. In de Europese Unie zijn genetisch gemodificeerde maïs, koolzaadolie, sojabonen en suikerbieten goedgekeurd voor gebruik.