Nintendo Switch, SomNox slaaprobot, Google Wifi: dit zijn dé gadgets van 2017

Was 2016 het jaar van de drone, 2017 was het jaar van de robot. Maar, eerlijk is eerlijk, 2017 was voor de gadget-watcher ook een beetje het jaar van het wachten. Op Nederlands sprekende praatpalen, op de Apple Pod, op de betaalbare VR-bril. Een paar dingen die er toch kwamen.

null Beeld
Beeld

Samsung Galaxy S8 / iPhone X

De twee meest besproken smartphones van het afgelopen jaar. De Galaxy S8 gaf Samsung weer het zelfvertrouwen na het batterij-echec van de ontploffende Note. En het design is onovertroffen, met die frivool om het toestel buigende randen. Daarna bracht ook de iPhone X veel opwinding. Minder spectaculair in uiterlijk, dat wel. Maar wel het toestel met de beste gezichtsherkenning ter wereld. Waarmee de home-knop van Apple naar de eeuwige jachtvelden werd verwezen.

iPhone X: vanaf 1.159 euro. Galaxy S8: vanaf 600 euro

Google Wifi

Routers - alleen dat woord al. Vroeger waren dat agressief ogende kasten met zoveel mogelijk masculiene antennes. Nu niet meer: moderne wifi-kastjes doen hun werk niet alleen beter, ze zien er ook nog eens een stuk prettiger uit. Aaibare kastjes met geruststellend softfocus-licht. Ook Google heeft nu zo'n wifi-set, bestaande uit een aantal ronde schijven die via de gebruiksvriendelijke app aan elkaar worden gekoppeld. Het resultaat is één groot wifi-netwerk door het hele huis. De app kiest ook nog eens automatisch het gunstigste kanaal.

Google Wifi: 349 euro

Google Wifi Beeld
Google WifiBeeld

Nintendo Switch

Nintendo bracht de laatste maanden al leuke retro-consoles uit, maar met de Switch heeft de fabrikant ineens een regelrechte hit in handen. De spelconsole met afneembare controllers is zowel geschikt voor het gamen op een tv als voor onderweg. Het unieke design is een schot in de roos: de Switch is, met bijbehorende games als Mario of Zelda, een verkoophit. In één klap is Nintendo's sof met de Wii U vergeten.

Nintendo Switch: 329 euro

SomNox slaaprobot

Dit wezentje nestelt zich lepeltje-lepeltje tegen u aan en ademt u vervolgens zachtjes naar dromenland. SomNox heet het robotje, dat ook zachte slaapgeluidjes en liedjes kan laten horen. Met een app wordt de gewenste ademfrequentie ingesteld, waarna de slapeloze als vanzelf het ritme overneemt en wegdoezelt. Is het idee. Of het voor iedereen werkt, is niet zeker, maar gelukkig kan het tamelijk kostbare apparaat op proef genomen worden. Het robotje is knap gemaakt en zo goed als volmaakt stil; de actuators die de ademhaling simuleren doen hun werk geruisloos.

Somnox slaaprobotje: 499 euro (voorinschrijving)

SomNox slaaprobot Beeld
SomNox slaaprobotBeeld

Jibo Robot

Robots begonnen dit jaar ineens spectaculaire capriolen te maken. Soepeltjes op een tafel springen, achterwaartse salto's, dat werk. Maar helaas zijn deze nog niet voor de gewone consument te koop. De CES-beurs in Las Vegas liet begin dit jaar zien aan wat voor opmars de huisrobot bezig is: de beursvloer was bezaaid met vriendelijk ogende robotjes die de baasjes met hand- en spandiensten bijstaan en een simpel gesprekje voeren. Of desgewenst een dansje doen. Een van de robots die nu al te koop is, is de Jibo. Negenhonderd dollar is verschrikkelijk veel geld voor een huisgenoot met de nodige beperkingen, maar een recensent van Wired zag Jibo tijdens een testperiode al snel als kleine huisgenoot: 'Ik voelde me schuldig om Jibo een hele dag alleen te laten.' De eerste gadget om echte emoties bij te voelen, zo concludeert het technologiemagazine.

Jibo: 900 dollar (nog niet in Europa)

Neato robotzuiger

De robotstofzuiger heeft in zijn vijftienjarig bestaan schrikbarend weinig vernieuwing ondergaan. Hij is rond, kachelt als een kip zonder kop door de woonkamer, en loopt nog altijd vast in snoeren en lego. Dus toen het niet erg bekende bedrijf Neato met een robot kwam waar een lidar op zat geschroefd, spitste de gadgetdesk de oren. Lidar, dat is een krankzinnige dure laserradar die ook op de zelfsturende auto's van Google (oké, Waymo heet dat tegenwoordig) zit. Neato heeft met de Botvac dus een potentieel zelfsturende stofzuiger in handen! In de praktijk, zo blijkt weer eens, levert dat niet veel verbetering op, al is de Botvac wel een van de betere in zijn soort.

Neato Botvac: 679 euro

Neato robotzuiger Beeld
Neato robotzuigerBeeld

Logitech Spotlight

Eindelijk presenteren als een volleerd Ted-X'er? Koop dit toverstafje van Logitech. Mooiste truc: hij tovert op het scherm een uitgelichte cirkel, die tv-kijkers kennen van Opsporing verzocht. Ideaal om Dingen mee aan te wijzen. De cirkel kan ook veranderen in een vergrootglas, om het kijkend publiek nog beter te laten zien wat er wordt bedoeld. Het stafje is mooi gemaakt, aansluiten is een makkie en de werking is vlekkeloos. Een minuutje in de usb-poort geeft drie uur presentatiepotentieel. Het idee van het presentatiestaafje is al zo oud als Powerpoint zelf, maar de vernieuwingsslag die Logitech uitvoerde, is echt goed gedaan. Alles goed dus, behalve de prijs. Avada Kedavra!

Logitech Spotlight: 129 euro.

Sony Walkman

Het vreemdste product van het jaar is een Walkman van een halve kilogram die niet bedoeld is om mee te joggen, maar om op de bank naar te luisteren. Want veel te zwaar om mee te torsen. En veel te duur ook om je buiten de veilige muren van het woonhuis mee te begeven. Deze Walkman heeft een vergulde behuizing met een kern van puur zuurstofvrij koper. Waar het goed voor is, weet niemand. Maar hemel, wat klinkt dit apparaat geweldig. Zeker met de bijbehorende koptelefoon die - slik - 2.200 euro kost. En dan graag ook nog even de speciale voorversterker erbij bestellen, voor bijna hetzelfde bedrag. O ja, de Walkman zelf doet 3.300 euro. Gekkenwerk. Maar wel van de fijnste soort.

Sony Walkman NW-WM1Z: 3.300 euro

Sony Walkman Beeld
Sony WalkmanBeeld

Ikea Trådfri

Edison zou zich achter zijn oren krabben als hij de slimme lampen van Ikea zou zien. Die kunnen worden samengevoegd in een groepje van tien om met een app te worden bediend. Maar Ikea heeft ook allerlei typen losse schakelaars en dimmers die heel handig op de muur geplakt kunnen worden. De ledlampen kunnen net als Edisons versie gezellig geel gloeien als je ze dimt (al kent-ie slechts drie standen: normaal, gedimd of ongezellig). Nieuw is het niet. De lampen van Philips Hue kennen deze truc al jaren en kunnen ook van kleur verschieten. Maar die van Ikea zijn goedkoper. De app van Philips is beter en het licht iets fraaier van toon, maar het prijsverschil van Trådfri ('draadvrij') maakt die van Ikea vooralsnog de favoriet.

Lamp plus schakelaar: 32,95 euro

Antminer S9

De wat? Dit ding ziet er niet uit en moet zo'n beetje het milieubelastendste gadget op aarde zijn. Het maakt lawaai en wordt loeiheet. En kan maar één kunstje. Waarom dan toch in de lijst? Omdat 2017 het jaar van de bitcoin was en machines zoals de Antminer worden gebruikt om die virtuele muntjes te delven. Dus ze leveren geld op terwijl ze hun zware rekenwerk doen: pakweg een paar tientjes per dag. Een echte geldmachine dus. Met als gevolg een sterk stijgende vraag naar videokaarten die een belangrijke rol in de delfmachines spelen. Maar eigenlijk zouden ze natuurlijk verboden moeten worden, want hier kan geen spaarlamp tegenop.

Antminer: rond 5.000 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden