Niks: 't is maar een griepje

Een week goed uitzieken is meestal genoeg om weer op de been te komen na het jaarlijkse griepje. En wie geen zin heeft in griep, haalt gewoon de griepprik....

Zeker, maar het is allesbehalve vanzelfsprekend dat dit zo blijft. Virussen evolueren namelijk in een razend tempo, en vroeg of laat krijgen we te maken met een grieppandemie zoals we die in de 20ste eeuw al drie keer zagen. De bekendste was de Spaanse griep (H1N1) van 1918, die wereldwijd tientallen miljoenen levens eiste. De pandemieën van de vorige eeuw evolueerden stuk voor stuk uit vogelgriepvirussen.

In het kader van het Darwinjaar heeft het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum de tentoonstelling H5N1 – De evolutie van een griepvirus georganiseerd. Doel van deze expositie is publiek en overheid bewust te maken van de dreiging van het vogelgriepvirus, dat in het verleden al een paar keer ‘oversprong’ naar menselijke gastheren en -vrouwen.

H5N1 is nog altijd niet geëvolueerd tot een virus dat van mens naar mens overspringt, maar als dat gebeurt, is de eerste pandemie van de 21ste eeuw een feit.

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar een vogelmarkt in Azië, met – uiteraard – de kans om het vogelgriepvirus H5N1 op te lopen. Vervolgens neemt de argeloze toerist plaats in het vliegtuig naar huis, waar naar het achtuurjournaal wordt gekeken: Sacha de Boer rept van drieduizend doden in Amsterdam. Een grieppandemie is uitgebroken. In de grote steden wordt geroofd, en er woeden branden. Ook het personeel van de hulpdiensten is ziek.

Wanhopige burgers klampen artsen aan: ‘Geef ons een medicijn!’ Viroloog Ab Osterhaus zegt: ‘We staan met lege handen. We hopen over een jaar de eerste vaccins te hebben.’

Eenmaal op Schiphol constateert een detector een verhoogde temperatuur bij de nog steeds niets vermoedende toerist. Ook die blijkt iets te hebben opgelopen, en hij krijgt een groen, blauw of rood kaartje in zijn hand gedrukt.

Met dit kaartje wendt de bezoeker zich tot allerlei virtuele instanties en doktoren. Afhankelijk van de kleur van de kaart wordt uiteindelijk een diagnose gesteld die uiteenloopt van: ‘Het is maar een griepje’ tot ‘U bent bijna ten dode opgeschreven’.

David Davidson

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.